ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι «βουβοί» ψηφοφόροι, τα φαβορί και τα στοιχήματα των επιτελείων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι «βουβοί» ψηφοφόροι, τα φαβορί και τα στοιχήματα των επιτελείων
INTIME

Μπορεί να έχουν μείνει λιγότερες από 48 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά το κλίμα στην κοινωνία δεν δείχνει σε τίποτα ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Αν και οι υποψηφιότητες στους 1634 συνδυασμούς σε όλη τη χώρα είναι πολλές οι πολίτες δεν φάνηκε να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές εκλογές. Ίσως να φταίνει και η εκλογική κόπωση, καθώς μέσα στο καλοκαίρι είχαμε τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ακολουθούν σε λίγους μήνες και οι ευρωεκλογές. Το γεγονός της υποτονικής προεκλογικής περιόδου οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά αποχής θα είναι μεγαλύτερα απ' αυτά των εθνικών εκλογών

Η κυβερνητική παράταξη δείχνει να έχει τον αέρα της νίκης της στις εκλογές του Ιουλίου και έχει βάλει ως στόχο να κερδίσει και τις 13 Περιφέρειες, για τις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δίνει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αλλά και τους τρεις μεγάλους Δήμους, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα και τον Πειραιά οι Μπακογιάννης, Μώραλης εμφανίζονται με ισχυρό προβάδισμα, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί από τις προηγούμενες εκλογές υπήρχε πολυδιάσπαση δυνάμεων, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την αποχώρηση Μπουτάρη.

Η Πειραιώς έχει καλά δείγματα από τις Περιφέρειες, αν και παραμένει άγνωστο πόσο θα κοστίσουν οι εκτεταμένες καταστροφές στη Θεσσαλία στην υποψηφιότητα Αγοραστού.

Στην Κουμουνδούρου θα βρεθούν μπροστά στο πρώτο κρας τεστ με τον νέο αρχηγό στο τιμόνι. Η μάχη θα είναι δύσκολη, καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα οι υποψηφιότητες που στηρίχθηκαν και είχαν επιλέγει πριν τις εσωκομματικές εκλογές και θεωρούνται από πολλούς αδύναμες για να αμφισβητήσουν τα κυβερνητικά φαβορί. Το στοίχημα φαίνεται να είναι αφενός μεν η Περιφέρεια Αττικής με την στήριξη Ιωακειμίδη και η διατήρηση κάποιων σημαντικών δήμων στα χέρια ανθρώπων που ανήκουν στον χώρο, όπως πχ. στο δήμο Χαλανδρίου.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ουσιαστικά θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να επιβεβαιώσουν ότι το θετικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές έχουν αποτύπωμα και στις τοπικές κοινωνίες.

Τι αλλάζει στις φετινές εκλογές

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης μίλησε στον ΑΝΤ1 για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την Κυριακή των εκλογών.«Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από τις εκλογές του 2019» ανέφερε ο ίδιος ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είναι κάτι λιγότερο από 152.000 ενώ τα ψηφοδέλτια τα μειώσαμε από 1,15 σε 0,98 εκατοστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ