ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Μένουμε αμετακίνητοι στο κράτος δικαίου και τη διεύρυνση της ΕΕ

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Μένουμε αμετακίνητοι στο κράτος δικαίου και τη διεύρυνση της ΕΕ
AP Photo/Fermin Rodriguez

Στη Γρανάδα της Ισπανίας, πραγματοποιείται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο και αναμένεται να εστιάσει στο μέλλον της Ε.Ε., το κομμάτι της διεύρυνσης, τις συζητήσεις για την ένταξη νέων μελών, τη στρατηγική ατζέντα, το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Στη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο RRF, στο θέμα της ενέργειας.

Διότι, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε την γεωπολιτική μας θέση», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά».

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι «θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου», ενώ πρόσθεσε ότι και η Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών - μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Συμβούλιο με σταθερές θέσεις: για τη διεύρυνση ως μια διαδικασία που βασίζεται στις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, με κανόνες με βασικό κριτήριο το σεβασμό στο κράτος Δικαίου.

Μάχη για επιπλέον 2,5 δισ. για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκόπευσε να αδράξει την ευκαιρία και να διατυπώσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και της κλιματικής κρίσης και την πιο γενναία χρηματοδότηση.

Η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, διεύρυνση της ΕΕ, και ανταγωνιστικότητα, θέματα τα οποία αποτελούνε μείζονα προβλήματα και για την ελληνική πλευρά, που ζητά πιο γενναίες αποφάσεις. Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση ζητά πόρους αυξημένους τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, ως μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα επιμείνει και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογη πρόθεσή του προανήγγειλε και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την κλιματική προσαρμογή. Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εξέφρασε την αγανάκτησή του για τo ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και τόνισε πως η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξησή τους κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η Ελλάδα είναι οικονομικά ισχυρή, και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έδρασε με μεγάλη ταχύτητα, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διεύρυνση της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά λέει «ναι» αλλά με κανόνες και βασικό κριτήριο το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, δείχνοντας προς την πλευρά της Αλβανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ