ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Μεϊμαράκης: Αντίθετος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής

Β. Μεϊμαράκης: Αντίθετος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη θέση του υπέρ της αποχής στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, καθώς –όπως είπε- αυτή η πολιτική στάση δεν θα νομιμοποιούσε ένα ερώτημα ασαφές και διχαστικό, επανέλαβε σε συνέντευξή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

“Ο κ. Τσίπρας ετοιμαζόταν, με βάσει τις δημοσκοπήσεις να διαχειριστεί το Ναι που θα του έδινε και το σχετικό πολιτικό άλλοθι. Αλλά τελικά οι ηγεσίες παρασύρθηκαν από τις δημοσκοπήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε αντίθετος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι “η ενισχυμένη αναλογική επιτρέπει και πολυφωνία στη Βουλή και σταθερή κυβέρνηση. Η χώρα δεν είναι σωματείο. Η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο γιατί δεν πιστεύει στην απλή αναλογική”. “Ήδη από το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την ψήφιση του νόμου σταθεροποίησε το πολιτικό σύστημα, και δεν είναι τυχαίο που από τότε ο εκλογικός νόμος έχει παραμείνει ο ίδιος με μόνη αλλαγή την καθιέρωση του μπόνους, το οποίο είναι σεβασμός στη λαϊκή πλειοψηφία και δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ιδεολογικοπολιτικά η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Η απλή αναλογική είναι μια λύση για το πώς δεν θα κυβερνηθεί η χώρα”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως πρόκειται για κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει με ρήξεις. “Χρειάζεται συνεννόηση για μεγάλα θέματα όπως της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και άλλα”, σημείωσε και διατύπωσε τη θέση του η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύτατο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να αποφεύγονται οι υποψίες παρεμβάσεων της Εκτελεστικής προς τη Δικαστική εξουσία.

Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές υπενθύμισε την άποψή του πως “ζητούμενο παραμένει η εθνική συνεννόηση και όχι οι κραυγές” και μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης “προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα”.

“Το σύνθημα φύγετε δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει”, συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος μετά την αιφνίδια παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και σε μια δύσκολη στιγμή για τη ΝΔ, η οποία κινείτο στο 14 με 15% στις δημοσκοπήσεις, ”όταν κανείς εκείνη την περίοδο δεν ήθελε να αναλάβει, διότι ήταν φανερό ότι θα πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές”.

Επιπλέον, δήλωσε υπερήφανος για την εθνική του στάση, που συνέβαλε στη διατήρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ισχυροποίηση της ΝΔ που άγγιξε το 29%, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ποσοστό θα ήταν αρκετά καλύτερο αν βοηθούσαν κάποιοι περισσότερο και δεν είχαν επαναπαυτεί στη λίστα.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε για άλλη μια φορά τη θέση του για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και την ανάγκη που έχει η χώρα για εθνική συνεννόηση, λέγοντας ότι η πάγια θέση της ΝΔ και του ΕΛΚ είναι η συναίνεση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Υπενθύμισε δε ότι γι΄ αυτή τη θέση του και κατηγορήθηκε εσωκομματικά, και ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε, επιλέγοντας την οδό των εκλογών, οι οποίες εκ του αποτελέσματος κρίνονται καταστροφικές.

Κλείνοντας, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως δεν έχει δει τον κ. Μητσοτάκη από την ημέρα της εκλογής του. “Θέλω να έχω μια τακτική επαφή μαζί του, αλλά αυτό έγκειται στον ίδιο. Μια τέτοια επικοινωνία πρέπει να γίνει επί της ουσίας και όχι για επικοινωνιακούς λόγους”, τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ