ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε εκδήλωση του ΣΕΒ: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με άμβλυνση των ανισοτήτων

Μητσοτάκης σε εκδήλωση του ΣΕΒ: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με άμβλυνση των ανισοτήτων
youdube

Συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή μίας δεύτερης τετραετίας, στόχος κατά την οποία είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανάπτυξη πρέπει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να οδηγεί στη σύγκλιση των μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Πρέπει να προστεθεί και η έννοια της ανθεκτικότητας έναντι των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη πρέπει να έχει ουσιαστικά και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να μη διευρύνονται οι ανισότητες, αλλά να μικραίνουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν εντός δημοσιονομικών στόχων, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος.

«Συνολικά, οι δράσεις μας θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Το κράτος έχει την ευθύνη του επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και εμείς δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων, της στελέχωσης και της οργάνωσης του Δημοσίου», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:.

«Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της “πράσινης” μετάβασης. Καταρχάς, η χώρα μας είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά μόνα τους δε φθάνουν».

«Αυτή τη στιγμή, στηρίζουμε διασυνδέσεις, προκειμένου να λειτουργούμε περιφερειακά, εξάγοντας και εισάγοντας ενέργεια αναλόγως των δυνατοτήτων παραγωγής και των αναγκών κατανάλωσης. Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, είναι παγκόσμιο πρόβλημα και με καθυστέρηση καταλάβαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η Ελλάδα προσπαθεί πάντοτε να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να στηρίζει την ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια της “πράσινης” μετάβασης. Η προσαρμογή σε μία κλιματική κρίση, η οποία είναι ήδη παρούσα, αποτελεί υπερεπείγουσα προτεραιότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μέλλον, το οποίο μάς υποχρεώνει να κατασκευάζουμε καλύτερα ό,τι φτάχνουμε. Αυτός είναι ένας οδηγός, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα με τοκόστος ενέργειας είναι ευρωπαϊκό. Δεν έχουμε κρύψει την επιθυμία μας, να στηρίζουμε την παραγωγική οικονομία. Από εκεί και ύστερα, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και –σε μεγάλο βαθμό– αδιαπραγμάτευτοι», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παπαλεξόπουλος: Ισορροπία ανάμεσα στο κλίμα, την επάρκεια ενέργειας

Οι προκλήσεις είναι πολλές, πρέπει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στο κλίμα, την επάρκεια ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάσουμε κανένα από τα τρία. Προοπτική εύκολη στη διατύπωση, αλλά δύσκολη στην πράξη», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ενώ, πρότεινε τέσσερις προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • Ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων στις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές.
  • Περισσότερο γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που χρειάζονται για την «πράσινη» μετάβαση.
  • Διασφάλιση μίας καλά λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας.
  • Διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της μετάβασης.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ