ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Ταμείο» στα κόμματα - Η στρατηγική της επόμενης μέρας

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Ταμείο» στα κόμματα - Η στρατηγική της επόμενης μέρας
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Τα μηνύματα της κάλπης επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν στα κομματικά επιτελεία, καθώς μετά και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ένας ακόμη κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης έφθασε στο τέλος του, με νικητές, νικημένους, προσδοκίες και ανασυγκρότηση.

Στη Νέα Δημοκρατία αν και έλαβαν το μήνυμα δυσαρέσκειας που βγήκε από την κάλπη, ωστόσο επιμένουν στο γεγονός ότι ο χάρτης – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων παρέμεινε γαλάζιος – και η πρώτη Κυριακή ήταν αυτή που επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις πολιτικές ισορροπίες.

«Τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες και να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας έτσι και το στίγμα της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει απέναντι στις τοπικές αρχές.

Στη Νέα Δημοκρατία εξάλλου, ερμηνεύουν τα κατά τόπους αρνητικά αποτελέσματα και ως αποτέλεσμα της αντισυσπείρωσης πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της ΝΔ.

Παρόλα αυτά και πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, στην Πειραιώς επικρατεί εύλογος προβληματισμός, αφού είδαν να χάνουν τον εμβληματικό δήμο Αθηναίων, όπου καταψηφίστηκε η υποψηφιότητα Μπακογιάννη, με τους πολίτες της πρωτεύουσας να δίνουν το θώκο στον Χάρη Δούκα: μια υποψηφιότητα χωρίς έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά- παρότι στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ – η οποία μάλιστα προεκλογικά είχε χαρακτηριστεί ως αουτσάιντερ.

Μεγάλη απώλεια σίγουρα αποτελεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός, παρότι στηρίχθηκε μέχρι τέλους από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις αλγεινές εντυπώσεις που άφησαν οι χειρισμοί κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου μπορεί να κάνουν λόγο για «ρωγμή στην αλαζονεία Μητσοτάκη» ωστόσο δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι βγήκαν ενισχυμένοι από τις κάλπες. Αντιθέτως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκαν στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, με μοναδική ουσιαστική εξαίρεση αυτή της Θεσσαλίας, όπου επικράτησε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Ωστόσο αυτό το οποίο αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε ένα καθαρό μήνυμα ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς όπου υπήρξε συνεννόηση ενόψει δεύτερου γύρου ή ακόμη και κοινή στήριξη υποψηφίου κατεγράφησαν θετικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που κάνουν λόγο ακόμη και για δυνατότητα ανατροπής των σημερινών πολιτικών δεδομένων αν αυτή η δυναμική συνεχιστεί.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που επέμεινε πως «ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση πάντως κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή των λέξεων που επιστρατεύθηκαν τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να σχολιάσουν τα χθεσινά αποτελέσματα, καθώς αμφότεροι έκαναν λόγο για «ήττα και ρωγμές στην αλαζονεία Μητσοτάκη».

Στους νικητές της αυτοδιοικητικής μάχης πάντως συμπεριλαμβάνει εαυτόν και ο Περισσός, που πέτυχε σημαντικές νίκες στην κάλπη, με βασικότερη εκείνη της Πάτρας.

Και ενώ τα κομματικά επιτελεία κάνουν ταμείο, σε επίπεδο κοινωνίας, οι πολίτες – ιδιαίτερα περιοχών που δοκιμάστηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα – αναμένουν έργο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από τις νέες δημοτικές αρχές, που αναλαμβάνουν έργο από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και μάλιστα έχουν μπροστά τους πενταετή θητεία για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ