ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Τίρανα: Nα ορκιστεί ο Μπελέρης δήμαρχος Χειμάρρας

Μητσοτάκης από Τίρανα: Nα ορκιστεί ο Μπελέρης δήμαρχος Χειμάρρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τίρανα, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ήταν γνωστό, έθεσε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη και την κράτησή του από τις αλβανικές αρχές τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έστω και προφυλακισμένος».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνωρίζουμε ότι είναι δρόμος δύσκολος που απαιτεί από τις χώρες σημαντικες προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η μια αρχή που είναι αταλάντευτη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας του οργανωμένου κράτους. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί πέντε μήνες.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη.

Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ