ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η στάση της χώρας μας στο Μεσανατολικό είναι στάση αρχής

Γεραπετρίτης: Η στάση της χώρας μας στο Μεσανατολικό είναι στάση αρχής
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi

Με την σαφή επισήμανση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική και η στάση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό «είναι στάση αρχής», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης απέρριψε τις αιτιάσεις περί μεροληψίας της χώρας μας υπέρ του Ισραήλ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά αλλά είναι και κατ' εξοχήν υπέρμαχος του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

«Η στάση αυτή εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο», είπε και προς επίρρωση των λεγομένων του τόνισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τοποθετήθηκε ρητά στο ζήτημα αυτό και έθεσε τα σημεία εκείνα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες στις πλευρές.

«Καταθέσαμε ήδη, την επ' αύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ένα σχέδιο πέντε σημείων που θα πρέπει να γίνει σεβαστό αμφότερα και από τις δύο πλευρές», είπε και εξειδίκευσε ότι αυτό περιελάμβανε την καταδίκη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, την προστασία όλων των αμάχων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών.

Για το σχέδιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο και συμπληρωματικά ενημέρωσε ότι οι πρέσβεις και οι επιτετραμμένοι του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τη στήριξη που έχει παράσχει.

Εξάλλου, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι ηδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί προς τη Γάζα κι επίσης ότι αύριο η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη Διάσκεψη που διοργανώνεται από την Αίγυπτο και θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου με στόχο «να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση αλλά και τις τι διόδους για την κατάπαυση των πυρών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική και έσπευσε να καταδικάσει το χθεσινό χτύπημα στη Γάζα σε παρακείμενο κτήριο από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

«Η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ