ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι φέρνει η επόμενη ημέρα της διαγραφής Τζουμάκα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τι φέρνει η επόμενη ημέρα της διαγραφής Τζουμάκα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Τζουμάκας ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

«Αποφασιστικότητα, ανανέωση, ενότητα με τη βάση», σηματοδοτεί η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οριοθετούν ως βασικό στόχο να εγκαινιαστεί μια νέα σχέση με τη βάση του κόμματος, αλλά και με την κοινωνία συνολικώς ενόψει του συνεδρίου στις 23- 25 Φεβρουαρίου, αλλά και των ευρωεκλογών στις οποίες επιθυμούν να κατεβούν με φρέσκα πρόσωπα.

«Καλούμε τους πολίτες, τους νέους ανθρώπους, νέα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν να έρθουν μαζί μας για να γίνει πράξη η ανανέωση του κόμματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Από τις πρώτες αποφάσεις του προέδρου ήταν να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα σε μια σειρά από θέσεις κι αυτό θα συνεχιστεί όσο θα προχωρά ο αδιαμεσολάβητος διάλογος με τη βάση του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία. Για μια Αριστερά της νίκης και όχι της ήττας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ως προς τη συνεχιζόμενη εσωστρέφεια, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη επισημαίνουν με νόημα πως οι κομματικές διεργασίες και τα κομματικά όργανα είναι καταστατική πρόβλεψη και πρέπει να λειτουργούν, αλλά να μην αποκτούν το χαρακτήρα ιερατείου: «Ένας τέτοιος κίνδυνος απομακρύνεται με τον ξεκάθαρο τρόπο που αναφέρεται ο κ. Κασσελάκης στην ηγεσία που θέλει να ασκήσει, αλλά αυτό δείχνει και η πρακτική του μέχρι τώρα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη εκτιμούν στο CNN Greece πως υπάρχει ήδη η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή ώστε να γίνει δεκτή η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο το Φεβρουάριο.

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και πριν την Κ.Ε. της 11ης και 12ης Νοεμβρίου χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα προταθεί σε αυτό το όργανο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιοι θα αποτελούν την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και την Επιτροπή Θέσεων και Κειμένων ή θα ανακοινώσει τις προτάσεις του απευθείας στην Κ.Ε.

Από την πλευρά της η εσωκομματική αντιπολίτευση και δη η Ομπρέλα εμφανίζεται αποφασισμένη "παρά τις προκλήσεις" να φτάσει μέχρι το συνέδριο, να καταγράψει δυνάμεις σε αυτό κι αν αυτές μετρηθούν ελλιποβαρείς να λάβει τότε την οριστική απόφαση αποχώρησης.

Κάθε άλλο, πάντως, παρά ανάλογη μπορεί κάποιος να προκαθορίσει την πορεία των 6+ 6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος κ.ά.), όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία όπου επέλεξαν το λευκό από το κατά.

Στο μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας διευκρινίζει στο CNN Greece πως δεν αμφισβητεί τη νέα ηγεσία, αλλά ήταν δύο οι λόγοι που τον οδήγησαν να ψηφίσει λευκό στην Πολιτική Γραμματεία.

Ο πρώτος γιατί θεωρεί πως το συνέδριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου ώστε και να υπάρχει αρκετός χρόνος για προσυνεδριακό διάλογο, αλλά και για καλύτερη προετοιμασία ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο δεύτερος σχετίζεται με τα 13 περιφερειακά συνέδρια για τα οποία πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο να πραγματοποιηθούν μετά το συνέδριο ώστε να επικοινωνηθούν στους πολίτες οι νέες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ όπως αυτές θα είχαν διαμορφωθεί από το κορυφαίο του όργανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ