ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Γκάλμπρεϊθ: Ο Σόιμπλε μας πρότεινε το Grexit

Τ. Γκάλμπρεϊθ: Ο Σόιμπλε μας πρότεινε το Grexit

Ανησυχία για τις πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του σχεδίου τους είχαν ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ο Γιάνης Βαρουφάκης όπως αποκαλύπτει ο πρώτος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Επιπλέον, οι εμπνευστές του σχεδίου ανησυχούσαν και για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ καθώς ήταν ασαφές αν υπήρχε νομική οδός για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, χωρίς να φύγει ταυτόχρονα και από την ΕΕ. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή» το ερώτημα απευθύνθηκε στους νομικού συμβούλους της κυβέρνησης που δεν έδωσαν απάντηση.

Παράλληλα ο αμερικανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένος» για τις συνέπειες της εμπλοκής του στρατού στο σχέδιο σε περίπτωση μετάβασης στο εθνικό νόμισμα.

«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στο συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου» λέει στην εφημερίδα. «Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού» σημειώνει.

«Όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του ευρώ και εντός της ΕΕ. Η κυβέρνηση ήταν -και παραμένει- φιλοευρωπαϊκή» σημειώνει ο Γκάλμπρεϊθ και διαψεύδει ότι η κυβέρνηση απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Τέλος, ο Γκάλμπρεϊθ αποκαλύπτει ότι ήταν παρών σε συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε στην οποία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε στον Έλληνα ομόλογό του να συζητήσουν τη πιθανότητα του Grexit κάτι που απέρριψε ο Βαρουφάκης λέγοντας ότι δεν είχε τέτοια εντολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ