ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ντρίμπλες επιχειρεί η κυβέρνηση να φτάσει τους... 200

Με ντρίμπλες επιχειρεί η κυβέρνηση να φτάσει τους... 200
CNN Greece

Ανακατεύει την τράπουλα για τον εκλογικό νόμο το Μαξίμου μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη ψήφισή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητούσε ακόμη και την πιθανότητα να μειωθεί το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση με διαρροή της προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατεβάσει το όριο υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μία ευρύτερη συναίνεση γύρω από την συγκεκριμένη πρόταση.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το Μαξίμου παραμένει αμετακίνητο ως προς το ζήτημα του μπόνους παρά τις τροπολογίες Θεοδωράκη και προτίθεται να συζητήσει μόνο την μείωσή του ορίου εισόδου, στην κατεύθυνση δηλαδή του να γίνει ακόμη αναλογικότερος ο νέος εκλογικός νόμος.

Σημειώνεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε χθες στον πρωθυπουργό τον καθορισμό του 1% ως κατώφλι για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή. Δεν ήταν όμως η πρόταση Νικολόπουλου που επηρέασε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά πιθανότατα η απόφαση του Μαξίμου να πιέσει τα πολιτικά κόμματα παραμονές της ψήφισης του εκλογικού νόμου να αναθεωρήσουν την στάση τους.

eklogikos nomos

Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικοί παράγοντες, που αφήνουν να αιωρείται η πρόθεση της κυβέρνησης να χαμηλώσει το όριο, αναφέρουν πως το 3% ήταν ένα αίτημα που διατύπωσαν κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό οι Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης. Από την στιγμή όμως που ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν συναινούν στην ψήφιση της απλής αναλογικής η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα μειώνοντας το όριο εισόδου.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως κατεβάζοντας τον πήχη δίνει την δυνατότητα σε μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς να μπουν στη Βουλή κόβοντας ενδεχομένως πολύτιμες ψήφους από τα κόμματα του κέντρου και από την ΝΔ καθώς με ένα χαμηλό όριο θα είχαν κι άλλες κινήσεις την δυνατότητα εισόδου. Όπως για παράδειγμα η πολιτική κίνηση Θεοχάρη, το κόμμα Φαήλου Κρανιδιώτη ή και το Κίνημα Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ