ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης στον Σχοινά: Να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Κασσελάκης στον Σχοινά: Να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον Επίτροπο της ΕΕ Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, στις Βρυξέλλες ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στην φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη- μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής.

«Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες κι ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ, όπως κι ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη- μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί κι ο διάλογος για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σχοινάς ανάφερε πως με χαρά υποδέχθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, με τον οποίο συζήτησαν για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ