ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος απο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΕΚ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος απο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΕΚ
AΠΕ-ΜΠΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και συζητήσεις προκειμένου να «κερδίσει» η κυβέρνηση τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές.

Το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής «πέρασε» επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία που όμως δεν εξασφαλίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τον μαγικό αριθμό των 200 θετικών ψήφων.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωση Κεντρώων, κατά οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Για την ολομέλεια επιφυλάχθηκε η Χρυσή Αυγή που απέφυγε κι αυτή τη φορά να ανοίξει τα χαρτιά της.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής τον εκλογικό νόμο, ότι θα δηλώσει «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και «ναι» στο άρθρο που δίνει δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες.

Υπενθυμίζεται πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση συγκεντρώνει 179 σίγουρα «ναι»: από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων, την ψήφο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Νίκου Νικολόπουλου που χθες συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Υπέρ του άρθρου 5 που αφορά στην άμεση ισχύ του νόμου ψηφίζουν και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ. Αν στηρίξει, όπως αναμένεται και η Χρυσή Αυγή, οι θετικές ψήφοι θα φθάσουν τις 197.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ