ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχία Αχτσιόγλου –Τεμπονέρα που μπορεί να φέρει ανατροπή – «Αντίο» από 40 της Ομπρέλας

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχία Αχτσιόγλου –Τεμπονέρα που μπορεί να φέρει ανατροπή – «Αντίο» από 40 της Ομπρέλας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Γύρω στα 40 αναμένεται να είναι τα στελέχη της Ομπρέλας που είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τα οποία θα αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τη σημερινή (Σάββατο) συνεδρίασή της, όπως πληροφορείται το CNN Greece, καθιστώντας στην ουσία αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές που προανήγγειλε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μπορεί, εξάλλου, αυτή η προαναγγελία να ενθουσίασε το στενό επιτελείο του, δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο με ανθρώπους που ναι μεν τον στηρίζουν αλλά όχι με τη «φανέλα» του φανατικού και οι οποίοι είχαν ή κι έχουν ακόμα αξιώματα στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Εγκαλούσαμε τους άλλους για εσωστρέφεια, αλλά αντί να αλλάξουμε ατζέντα και να στραφούμε στην κοινωνία επιστρέφουμε σε αυτή. Αντί να δώσει μια διέξοδο ως ηγέτης ο Στέφανος δημιούργησε νέες αντισυσπειρώσεις», είναι η εκτίμησή τους.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημειώνει πως δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση Κασσελάκη, η οποία το πιθανότερο είναι πως δεν θα αλλάξει ως προς το περιεχόμενό της.

Χθες βράδυ, άλλωστε, συνεδρίαζαν μέχρι αργά τα επιτελεία Κασσελάκη και Νίκου Παππά.

Ακόμα, εξάλλου, και μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας μόνο βέβαιο δεν είναι ότι θα περάσει η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιθανή μια συμμαχία της τάσης Αχτσιόγλου (6+ 6) και της τάσης Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Αυτό θα σημαίνει πως η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να αποφασίσει για τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Επιτροπών Θέσεων και Κειμένων ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία και να μην χαθεί ένας μήνας μέχρι την προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μπορεί, εξάλλου, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας να βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει και πως θα καταθέσουν ενιαίο κείμενο στην Κ.Ε., με αυτό των 6+ 6 να είναι πιο αντιπαραθετικό προς την ηγεσία, ενώ του ΔΕΚΑ πιο πολύ κείμενο συμβολής στη λογική του «Κασσελάκη γίνε πρόεδρος κι όχι ομαδάρχης και λειτούργησε συλλογικά».

Κι αν και οι δύο τάσεις δεν έχουν στόχευση άμεσης αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και να μην υπάρξει ταύτισή τους με την Ομπρέλα, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μεσομακροπρόθεσμα και, πάντως, πολύ πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Προεξοφλείται, μάλιστα, πως μεγάλο κομμάτι των 6+ 6 θα αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για το ΔΕΚΑ πολλά θα κριθούν από τη φυσιογνωμία που θα αποκτήσει το κόμμα με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Όπως κι αν έχει, και οι δύο τάσεις θα καταψηφίσουν το δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ