ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις η κυβέρνηση πλην του μπόνους εδρών

Ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις η κυβέρνηση πλην του μπόνους εδρών
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ανάβει η συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο με το Μαξίμου να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς πως είναι ανοιχτό σε όποια πρόταση κατατεθεί από τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός από την διατήρηση ενός μπόνους ορισμένων εδρών για το πρώτο κόμμα.

Επομένως, πάνω στον καμβά της απλής αναλογικής χωρίς την ύπαρξη μπόνους, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συνθέσεις προτάσεις που θα υποβάλουν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για το εκλογικό σύστημα έως ότου το νομοθέτημα φθάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη και την μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή για τα πολιτικά κόμματα, προσπαθώντας περισσότερο να προκαλέσει τα κόμματα του κέντρου να αντιδράσουν και να επανέλθουν με προτάσεις τους στο τραπέζι της συζήτησης. Κι αυτό γνωρίζοντας πως ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι θα ήθελαν να δουν εντός βουλής μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς που ενδεχομένως να έκοβαν από τα δικά τους ποσοστά και να περιόριζαν με την είσοδό τους τον αριθμό των βουλευτικών τους εδρών.

Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι η Φώφη Γεννηματά είχε συμφωνήσει κατά το πρόσφατο ραντεβού της με τον πρωθυπουργό στην απλή αναλογική με την διατήρηση του 3% και ότι αναγκάστηκε σε στροφή εξαιτίας πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις που υπηρετούν την απλή αναλογική» σχολίαζαν χθες κυβερνητικά στελέχη περιμένοντας τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε με δήλωσή της τόσο στον Αλέξη Τσίπρα για τυχοδιωκτικές επιλογές όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών και πρότεινε για μία ακόμη φορά το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του εκλογικού νόμου και έναρξη διαλόγου με βάση την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της.

«Μα εμείς κατεβάζουμε την πρόταση Βενιζέλου, τι πρόβλημα έχει;» σχολίαζαν από το Μαξίμου κάνοντας λόγο για αλλαγή στάσης από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα με ανακοίνωσή του σχολιάζει πως η κ. Γεννηματά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα επιλέγει το κρυφτό και αναρωτιέται εάν θα συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων του κ. Μητσοτάκη ή εάν θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ