ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στην Ολομέλεια στην συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

Αντιπαράθεση στην Ολομέλεια στην συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε σύγκρουση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ εξελίχθηκε η συζήτηση, σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων, επί της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με όλα ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα να την υπερψηφίζουν και το ΠΑΣΟΚ να εμμένει μόνο στην δική του πρόταση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος έλαβε πρώτος τον λόγο στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του λέγοντας πως θέτει στο επίκεντρο τον ρόλο της ΕΕ στην απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών και τόνισε ότι θα συμβάλλει στην εξαγωγή στοιχείων για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας. Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει σοβαρά κενά, δεν εξετάζει καθόλου τα ζητήματα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών υποδομών και του σιδηροδρομικού έργου αλλά περιορίζεται στην εξέταση της σύμβασης 717 του 2014, με βάση τις υποδείξεις του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Ωστόσο – όπως είπε – ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δεν ασχολείται με ατυχήματα, δεν ασχολείται με εγκλήματα αλλά με δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν διασπάθιση χρημάτων της ΕΕ. «Αυτό σας ενδιαφέρει η οικονομική ζημιά και όχι το έγκλημα στα Τέμπη», κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του.

«Για ποιον λόγο να χάσουμε τον χρόνο με την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής και να μην πάμε κατευθείαν στην Προανακριτική Επιτροπή, αφού τουλάχιστον δύο πρόσωπα φέρεται ότι τέλεσαν συγκεκριμένα αδικήματα;» έθεσε το ερώτημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Ευαγγελία Λιακούλη και κατηγόρησε το ΚΚΕ και το κυβερνών κόμμα ότι «ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα». Μάλιστα, υπό τις έντονες αντιδράσεις του Νίκου Καραθανασόπουλου, είπε πως «Εσείς φοβάστε διότι τότε θα κληθείτε να μιλήσετε και για τα πρόσωπα τα οποία προφανώς δεν θέλετε να θίξετε» και διερωτήθηκε: «Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να τα θίξετε; Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να συζητήσουμε από κοινού τις δύο προτάσεις; Γιατί να χαθεί πολύτιμος χρόνος; Μήπως για να παραγραφούν αδικήματα μήπως για τον λόγο αυτό;».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής, Δημήτρης Μαρκόπουλος κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίδονται «σε τακτικισμούς» και απέρριψε ως «απαράδεκτες τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμπόρευσης της ΝΔ με το ΚΚΕ» λέγοντας ότι «αν κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αναζητάτε κάπου "δεκανίκια", τότε αυτά να ψάξετε να τα βρείτε με τον νεαρό σας πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη. Καθώς σε αυτόν ο κ. Κασσελάκης προσέτρεξε για να κάνει συμμαχία. Εμείς δεν είμαστε ο πατερούλης κανενός. Πατερούληδες ψάχνουν άλλοι. Πολιτικούς μπαμπάδες, ελλείψει σχεδίου, στρατηγικής, πολιτικής».

«Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (Προανακριτική) στη βάση – όπως είπε - του έγγραφου της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβαση καθήκοντος, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αχιλλέα Καραμανλής. Από την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαιρείται ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς (σύμφωνα με την κα Τζάκρη) από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για παράβαση καθήκοντος.

Από την Νίκη, ο Γ. Ρούντας ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή και οποιαδήποτε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. «Το οφείλουμε στις ανθρώπινες ψυχές, τη δημοκρατία, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

«Εμείς θέλουμε και εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες αλλά θέλουμε και τη σύσταση προανακριτική επιτροπή για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες» σημείωσε ο Πέτρος Δημητριάδης, ειδικός αγορητής του κόμματος των Σπαρτιατών και υπογράμμισε ότι «η διερεύνηση της τραγωδίας δεν έχει να κάνει με λόγους εκδίκησης και αντιπολίτευσης, αλλά για λόγους απόδοσης δικαιοσύνης, διότι η ατιμωρησία είναι η κατάρα και το καρκίνωμα αυτής της χώρας».

Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλέξανδρος Καζαμίας, τόνισε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης και εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει την Εξεταστική διότι αποφεύγει να διερευνηθούν οι ευθύνες των δικών του κυβερνήσεων. Διευκρίνισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας στήριξε εξ αρχής την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά τουλάχιστον, που υποστηρίζει ότι πρέπει να συσταθεί ή μόνο Εξεταστική ή μόνο Προανακριτική κι επισήμανε ότι το κόμμα του πιστεύει ότι μια διαδικασία όπως η παρούσα, δεν αποκλείει, ή δεν αποτρέπει την άλλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ