ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τη μαργαρίτα της αποχώρησης μαδά η Αχτσιόγλου – Τα υπέρ και τα κατά

ΣΥΡΙΖΑ: Τη μαργαρίτα της αποχώρησης μαδά η Αχτσιόγλου – Τα υπέρ και τα κατά
Η Έφη Αχτσιόγλου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τα υπέρ και τα κατά της αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξακολουθούν να ζυγίζουν στην τάση Αχτσιόγλου ενόψει και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Κυριακής.

Οι άσπονδοι φίλοι τους, πάντως, κάνουν λόγο στο CNN Greece για αυτοπαγίδευση ύστερα από την αποχώρηση από την Κεντρική Επιτροπή το προηγούμενο Σάββατο μαζί με την Ομπρέλα και το Δίκτυο Τεμπονέρα και το κείμενο που κυκλοφόρησαν την Κυριακή και το οποίο κατηγορούσε τον Στέφανο Κασσελάκη ανάμεσα σε άλλα για «alt right πολιτικές».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως αν Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. αποφασίσουν να παραμείνουν- έστω προσωρινώς και με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές- θα έχουν απογοητεύσει τη βάση τους που θα περίμενε πιο δραστικές αποφάσεις.

Αν, πάλι, αποχωρήσουν η πιθανότερη κατάληξη είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα και η αναπόφευκτη συμπόρευση με την Ομπρέλα.

Και αν στην Κ.Ο. θα έχουν την πλειοψηφία, δεν θα συμβαίνει το ίδιο στο νέο σχηματισμό που ετοιμάζεται στα αριστερά με βασικό κορμό την πρώην τάση Τσακαλώτου.

«Αν, μάλιστα, ισχύουν οι πληροφορίες πως η κυρία Αχτσιόγλου έχει ζητήσει από τον κ. Τσακαλώτο να περάσουν στις πίσω γραμμές στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας κι ο Θοδωρής Δρίτσας το μέλλον δεν προμηνύεται ευοίωνο για το νέο κόμμα και να περιμένουμε διάσπαση της διάσπασης», σημειώνουν βιτριολικά οι ίδιες πηγές.

Όσο, εξάλλου, δεν διασαφηνίζεται αν μένει ή φεύγει η τάση Αχτσιόγλου δεν μπορεί να προχωρήσει και η συγκρότηση του συμπεριληπτικού πολιτικού κέντρου- πρωινού καφέ που επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης, οι υποστηρικτές του οποίου χωρίζονται σε εκείνους που επιθυμούν την παραμονή των 6+ 6 και των πιο σκληρών που θεωρούν πως το κόμμα θα ανασυγκροτηθεί ευκολότερα χωρίς την υπονόμευσή τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, φαίνεται να έχει επιλέξει την πιο μετριοπαθή στάση.

Το Εκτελεστικό Γραφείο, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει και την ερχόμενη εβδομάδα με ή χωρίς Αχτσιόγλου αφού οι οργανωτικές εκκρεμότητες είναι πολλές και ο χρόνος περιορισμένος.

Είναι χαρακτηριστικό πως και με δεδομένη τη στράτευση Κασσελάκη το Μάρτιο είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να πραγματοποιηθούν και τα 13 περιφερειακά προσυνέδρια.

Η αρχή, πάντως, θα γίνει από την πολύπαθη Θεσσαλία.

Σε σχέση, επίσης, με το σνομπάρισμα Κασσελάκη από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο, στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται ποια κοινωνική γείωση διαθέτει από τη στιγμή που η καταγραφή της στα πανεπιστήμια είναι τόσο χαμηλή μολονότι το κόμμα έχει κυβερνήσει.

Οι αιχμές, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο τους δύο τελευταίους γραμματείς της Νεολαίας, τον Κωνσταντίνο Βλαχάκη (ο νυν) και τον Σωτήρη Αλεξίου οι οποίοι στηρίζουν την κυρία Αχτσιόγλου, αλλά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, επίσης πρώην γραμματέα και διάδοχο σε αυτή τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός καθοδηγητής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ