ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Σήμερα στη Βουλή οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής

Τέμπη: Σήμερα στη Βουλή οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής
Η αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής από τα θεωρεία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση, που ξεκινά στις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται τουλάχιστον στις 10 το βράδυ, συζητά σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη σύμβαση «717», της τηλεδιοίκησης του σιδηροδρόμου (σηματοδότηση σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Προμαχώνα).

Θα λάβουν τον λόγο τόσο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να υποστηρίξουν τις προτάσεις των κομμάτων τους, ενώ μπορούν να μιλήσουν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενώ χθες συγκροτήθηκε σε Σώμα και εξέλεξε το προεδρείο της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών, που επικεντρώνει στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια θα επικεντρωθεί στις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που αφορούν στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων προσώπων. Οι προτάσεις αναμένεται να απορριφθούν, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τις καταψηφίζει, ως αβάσιμες, όπως έχει ήδη δηλώσει δια του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Ειδικότερα:

- η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά στην ενδεχόμενη τέλεση των «εγκλημάτων» της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τους υπουργούς της περιόδου 2012-2014 κ.κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη.

- η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αφορά στην ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα από την 6-11-2016 μέχρι και την 9-07-2019 από τον πρώην υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων: α) της απιστίας «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου» και β) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον πρώην Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κατά την έναρξη της συζήτησης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα μιλήσουν πρώτα οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων δηλαδή που υπέβαλλαν τις προτάσεις και θα ακολουθήσουν οι ομιλητές των υπολοίπων κομμάτων. Έπονται οι ομιλίες των προσώπων κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις, εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν, ενώ σε άλλη περίπτωση έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έγγραφο υπόμνημα.

Η συζήτηση, θα συνεχιστεί με δύο ακόμη κύκλους 15 ομιλητών, αναλογικά με την δύναμη των ΚΟ και των 14 ανεξαρτήτων βουλευτών.

Η συνεδρίαση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, τουλάχιστον, οπότε και θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία ταυτοχρόνως σε τέσσερις κάλπες, στην οποία ωστόσο δεν μετέχουν τα πολιτικά πρόσωπα κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις των δύο κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ