ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουβλίνο: Ερευνώνται τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι

Δουβλίνο: Ερευνώνται τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών, μετά την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι ενός άνδρα εναντίον πολλών ανθρώπων στο Δουβλίνο, από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι. Ένας άνδρας 45 με 50 ετών, ο οποίος επίσης φέρει σοβαρά τραύματα, έχει συλληφθεί και η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν αναζητά άλλον ύποπτο, ενώ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την εθνικότητά του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για Ιρλανδό, ενώ οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο το κίνητρο της επίθεσης να ήταν «τρομοκρατικό».

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση με μαχαίρι «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ντρου Χάρις, κάνοντας λόγο για «φήμες» και «υπαινιγμούς» που διαδόθηκαν «με κακόβουλους σκοπούς».

Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες αναφορικά με το αν το κίνητρο ήταν η τρομοκρατία. Μέχρι να είμαστε βέβαιοι για το κίνητρο, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι», τόνισε ο Χάρις.

Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε σχολείο στην πλατεία Παρνέλ. Περαστικοί επενέβησαν για να σταματήσουν τον δράστη της επίθεσης, προτού σπεύσει η αστυνομία.

Ένα 5χρονο κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά. Μία γυναίκα γύρω στα 30 δέχεται φροντίδα για σοβαρά τραύματα, ενώ δύο άλλα παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Το αγόρι έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Βίαιες συγκρούσεις στο Δουβλίνο

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ήταν αποκλεισμένη, όταν, λίγο μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά των μεταναστών πέρασε την κορδέλα της αστυνομίας.

Το πλήθος άρχισε να μεγαλώνει και να ρίχνει αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας. Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Οι ταραξίες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε» και ιρλανδικές σημαίες.

Τα χθεσινά επεισόδια ξέσπασαν σε συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μετά τις φήμες για την καταγωγή του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι.

Κάποιοι φώναζαν «διώξτε τους», ενώ ένας άλλος ήταν τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία.

«Αυτά τα σκουπίδια επιτίθενται σε Ιρλανδούς», φώναξε ένας άνθρωπος στη διάρκεια των ταραχών, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στον φόνο νεαρής δασκάλας από Σλοβάκο πολίτη, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια.

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και οι Αρχές κάλεσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πάνε σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Ένα διπλό λεωφορείο κάηκε εντελώς μπροστά από το άγαλμα του Ντάνιελ Ο’ Κόνελ, ενώ έσπασαν τα τζάμια σε κοντινό ξενοδοχείο και εστιατόριο αλυσίδας ταχυφαγείων. Άλλα καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ και ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε.

«Είδαμε αισχρές σκηνές. Μια εντελώς παράλογη, χουλιγκανική ομάδα οδηγούμενη από ακροδεξιά ιδεολογία επιδόθηκε σε σοβαρή βία», κατήγγειλε ο επιθεωρητής Χάρις μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού 400 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Δουβλίνο για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Σοκαρισμένη» η πολιτεία

«Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, χούλιγκαν, εγκληματίες, που χρησιμοποιούν αυτή τη φρικτή επίθεση για να σπείρουν τη διχόνοια», κατήγγειλε η Ιρλανδή υπουργός Δικαιοσύνης Έλεν ΜακΈντι, κάνοντας έκκληση για ηρεμία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας «θα πρέπει να καταδικαστούν» και να αντιμετωπιστούν «με αυστηρότητα».

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα γεγονότα στην πλατεία Παρνέλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται» για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε το βράδυ, χωρίς να υπάρξει κανένας σοβαρός τραυματισμός, παρά τις «επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι έγινε «σημαντικός» αριθμός συλλήψεων, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πρόκειται για πρωτοφανή επεισόδια για το Δουβλίνο. Στην Ιρλανδία δεν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα ή πολιτικοί, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί ο αριθμός των μικρών διαδηλώσεων κατά των μεταναστών.

Η καθαρή μετανάστευση στην Ιρλανδία, μια χώρα 5,3 εκατ. κατοίκων, έφτασε από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023 στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν καταφύγει στη χώρα περίπου 100.000 Ουκρανοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ