ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πηγή εσωστρέφειας το συνέδριο – Σε τι στοχεύουν οι «11»

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πηγή εσωστρέφειας το συνέδριο – Σε τι στοχεύουν οι «11»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ρελάνς στις χθεσινές (Τρίτη) ανακοινώσεις των «11» επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις 15.30, στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου.

Επισήμως- ανεπισήμως θα ασχοληθεί με τις προτάσεις προς την Κεντρική Επιτροπή της 9ης και 10ης Δεκεμβρίου για τη στελέχωση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και της Επιτροπής Θέσεων.

Προφανώς, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να απαντήσει στη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματός του, ενδεχομένως μάλιστα σε πιο υψηλούς τόνους από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα επόμενα βήματα των «11» μετά την ανακοίνωση της ΚΟ

Όσον αφορά τους αποχωρήσαντες, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Πέτη Πέρκα.

Η ονομασία της, εξάλλου, που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα θεωρείται βέβαιο ότι θα εμπεριέχει τον όρο «Αριστερά».

Όπως κι αν έχει, οι διαβουλεύσεις σε αυτό το χώρο δεν περιορίζονται στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά ενός συμπεριληπτικού πολιτικού φορέα σε μεσομακροπρόθεσμο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πληροφορούμαστε, θα δημοσιευτεί διακήρυξη- κάλεσμα σε όλα τα ρεύματα της Αριστεράς- ριζοσπαστικής, κομμουνιστογενούς, πασοκογενούς, οικολογικής- ώστε να ενώσουν δυνάμεις ενόψει και των ευρωεκλογών.

Οι συσχετισμοί στην Πολιτική Γραμματεία

Μπορεί, εξάλλου, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μείνει 24 από 42 ύστερα από τις αποχωρήσεις, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ο κ. Κασσελάκης θα περάσει ένα ήσυχο απόγευμα.

Και αυτό γιατί δεν θα είναι λίγα τα μέλη της που θα φέρουν αντιρρήσεις, ανάμεσα σε άλλα, σε οποιαδήποτε νέα αναβολή του συνεδρίου, την ίδια ώρα μάλιστα που ο Διονύσης Τεμπονέρας θα επιμείνει αυτό να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο κι όχι το Φεβρουάριο.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, το CNN Greece «κόκκινη» γραμμή για τον κ. Τεμπονέρα και το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, δηλαδή με νέο σώμα συνέδρων, κι όχι διαρκές στο οποίοι θα συμμετέχουν αυτοί που είχαν λάβει στο συνέδριο του 2022, όσοι τέλος πάντων από αυτούς έχουν μείνει στο κόμμα.

Ο σχετικός προβληματισμός, μάλιστα, δεν είναι αβάσιμος από τη στιγμή που η Θεοδώρα Τζάκρη, μία εκ των κορυφαίων συνεργατριών του κ. Κασσελάκη, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής διαρκούς συνεδρίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και η αποχώρηση Τεμπονέρα και των στελεχών και μελών που βρίσκονται κοντά του.

Επιφυλακτικοί Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλος

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η επιφυλακτική στάση που κρατούν απέναντι στη νέα ηγεσία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Όλγα Γεροβασίλη κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ναι μεν δεν θέτουν ζήτημα αποχώρησής τους, ωστόσο δεν δίνουν λευκή επιταγή στον κ. Κασσελάκη, ιδίως ως προς τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου που θα είναι ουσιαστικό κι όχι απλώς αποθέωσης του νέου αρχηγού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ