ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δύσκολος «γρίφος» των Γλυπτών του Παρθενώνα: Το δίκαιο αίτημα και οι διπλωματικές ισορροπίες

Ο δύσκολος «γρίφος» των Γλυπτών του Παρθενώνα: Το δίκαιο αίτημα και οι διπλωματικές ισορροπίες
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η αδιανόητη απρέπεια του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδήγησε τις εως τώρα άψογες διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένουν Βασιλείου να ψυχρανθούν. 

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν και ενόχλησε πολύ την ελληνική πλευρά.

Για ποιο λόγο όμως ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση; Ήταν όντως οι αναφορές στα Γλυπτά του Παρθενώνα το πρόβλημα; Υπήρχε δυνατότητα η ελληνική πλευρά να αποφύγει την κρίση; Είναι μερικά απο τα ερωτήματα που απασχολούν τα τελευταία 24ωρα την ελληνική κοινή γνώμη.

Βρετανικές πηγές υποστηρίζουν ότι αφορμή για την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη φαίνεται πως ήταν η ενόχληση στην Ντάουνινκγκ Στριτ για τις αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Διεθνολόγοι υποστηρίζουν ότι o Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση για να αντιπαρατεθεί με τους Εργατικούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, οι οποίοι είναι υπερ της επανένωσης των Γλυπτών και προηγούνται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις 20 μονάδες, έναντι των Συντηρητικών, οι οποίοι -όπως όλα δείχνουν-δεν θέλουν να μπουν σε συζητήσεις για δύσκολα για τη χώρα τους θέματα, ενώ πλησιάζουν οι εκλογές.

Ο Διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο CNN Greece ζητά όπως λέει «απο τους Βρετανούς φίλους να επιδείξουν ψυχραιμία και ευθύνη».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το αίτημα της Αθήνας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο CNN Greece, oτι «επιδιώκεται σθεναρά οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, να μην επηρεαστούν, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων απειλών και αστάθειας τόσο στην Ανατολική Ευρώπη με το Ρωσο - Ουκρανικό, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπου η Συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει τη ενότητα της. Παράλληλα, βασικός συνομιλητής της ελληνικής πλευράς στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπισε με αυστηρότητα και ψυχρότητα τον Βρετανό ομόλογο του, ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit - πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον - φαίνεται πως θέλει να χαράξει μια νέα εξωτερική πολιτική. Δεν μπορούν να λησμονηθούν και οι όλο και ισχυρότερες σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες πιθανότατα θα επεκταθούν και στον αμυντικό τομέα, ύστερα απο επίσημο αίτημα της τουρκικής πλευράς για αγορά ενός μεγάλου πακέτου εξοπλισμών που περιέχει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, κινητήρες για άρματα μάχης, μεταφορικά αεροσκάφη και φρεγάτες.

Ο Σούνακ συνέχισε τις πολιτικές απρέπειες και στη βρετανική Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του πολιτικού του αντιπάλου Στάρμερ για την αιτία που ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συνάντηση υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.

Σε κάθε περίπτωση, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε ακόμα πιο γνωστό στην παγκόσμια κοινή γνώμη και αυτό είναι μόνο υπέρ της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ