ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστολή Κασσελάκη σε Μητσοτάκη και πολιτικούς αρχηγούς για τα Γλυπτά - Την έστειλε την Τετάρτη

Η επιστολή Κασσελάκη σε Μητσοτάκη και πολιτικούς αρχηγούς για τα Γλυπτά - Την έστειλε την Τετάρτη
Eurokinissi

Σχέδιο κοινής επιστολής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως δημοσιοποίησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτή γίνεται επίκληση των θερμών διμερών σχέσεων προκειμένου «να επανεξετάσετε τη στάση της χώρας σας και να υποστηρίξετε την πρόταση για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εξετάσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα με τη συμμετοχή της UNESCO κι άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών».

Όπως πληροφορούμαστε, η επιστολή εστάλη το απόγευμα της Τετάρτης, στις 17.30.

Στην ίδια επιστολή εκφράζεται η απογοήτευση κι ενόχληση για την απόφαση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό: «Η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει το αξίωμα, έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει ενεργά και δημόσια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του».

Στην ίδια επιστολή την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητά από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συνυπογράψουν, τονίζεται πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν απλώς ένα δείγμα ανυπολόγιστης αξίας της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού η παράνομη αφαίρεση και κλοπή τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανική κατοχή, έθεσε σε κίνδυνο την πολιτιστική κι αρχιτεκτονική ακεραιότητα ενός από τα σημαντικότερα ορόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς.

«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες· και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μας βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φωνών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως έχει δηλωθεί ξεκάθαρα σε όλα τα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην UNESCO από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, δεν δυνάμεθα να αναγνωρίσουμε σε κανένα κράτος ή νομικό πρόσωπο, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο εθνικό. Είναι ένα ζήτημα που υπερασπίζονται άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην προστασία της ακεραιότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με καλή την πίστη και με αισθήματα φιλίας προς τους Βρετανούς πολίτες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας για ένα ζήτημα που ακουμπά την καρδιά του κάθε Έλληνα και όχι μόνο», προστίθεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ