ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση για φοροδιαφυγή και ελεύθερους επαγγελματίες - Καταψηφίζει η αντιπολίτευση

Βουλή: Αντιπαράθεση για φοροδιαφυγή και ελεύθερους επαγγελματίες - Καταψηφίζει η αντιπολίτευση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε υψηλούς τόνους και με σκληρή αντιπαράθεση συνεχίζεται στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται την Πέμπτη (7/12).    

Προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θεσπίζει νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, έχοντας προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το πλαφόν εισοδήματος.

Για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τιμωρία των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για «επικοινωνιακό περιτύλιγμα της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια και ισορροπημένα» υπογραμμίζοντας ότι «η φοροδιαφυγή επιβαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα»

«Μέχρι σήμερα προτεραιότητα ήταν η ανακούφιση των πολίτων από υπέρογκες επιβαρύνσεις. Στη νέα τετραετία ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε φορολογικά βάρη πιο δίκαια και ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις. Σε αυτό το βαθιά πολιτικό στοίχημα απαντά το φορολογικό νομοσχέδιο», υπογράμμισε.

Πληγή η φοροδιαφυγή

«Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα. Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η φοροδιαφυγή είναι πληγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», σημείωσε.

«Η φοροδιαφυγή αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα. Ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών. Γι΄αυτό απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακίνητου με ρευστό. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες χωρίς κανείς να ξέρει την προέλευση τους. Πλέον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπέζης. Θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γίνεται με μετρητά και θα επιβάλλεται πρόστιμο σε διαφορετική περίπτωση».

Για τα φορολογικά βάρη τόνισε: «Ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτό γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη και τρεις στους 10 δηλώνουν ζημιές επί μια πενταετία. Είναι παράδοξο αυτό».

«Αντίστοιχα σύστηματα προσδιορισμού εισοδήματος υπάρχουν σε χώρες με πιο προηγμένο σύστημα φορολόγησης όπως η Γαλλία η Ιταλία και το Βέλγιο», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε: «Περιμένω να δω τις προτάσεις σας. Δυστυχώς συγκροτείται μια αντιπολίτευσή του «όχι» σε όλα και ναι στο τίποτα ελπίζω να διαψευσθώ».

Φάμελλος: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτό που θέλει να κάνει είναι να "τιμωρήσει" τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες».

Ακολούθως εξήγησε: «Το νομοσχέδιο βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων και πέφτει επί δικαίους και αδίκους».

Η κριτική του συνεχίστηκε κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία και ασυνέπεια σε σχέση με τις παλαιότερες υποσχέσεις της.

«Η κυβέρνηση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει εν κρυπτώ νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών και στο Πρόγραμμά της εξήγγειλε "Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων από 01/01/2025", βάζει και νέα τεκμήρια και νέους φόρους. Ναι είναι συνέπεια στην υποκρισία στην αδικία στην ανεπάρκεια και στον αναχρονισμό».

Δριμεία κριτική από το Νίκο Ανδρουλάκη

Σφοδρή ήταν η κριτική κατά του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για επικοινωνιακό περιτύλιγμα της κυβέρνησης και ανέφερε ότι η παρουσία και ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν περιττή γιατί όσα είπε τα είχε πει προεκλογικά, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό.

«Πρόκειται για νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και τη φοροκλοπή, αλλά έχει εισπρακτικό χαρακτήρα», σημείωσε.

Για να συνεχίσει: «Κλείνετε το μάτι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και κάνετε τσαπατσουλιές. Κάνετε μια τρύπα στο νερό κι ενεργοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό βάζοντας τους επαγγελματίες απέναντι στους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους χαρακτηρίζετε συλλήβδην φοροφυγάδες».

«Η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου μέσα από διαδικασίες fast track. (...) Επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων, που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες», σημείωσε ενώ ισχυρίστηκε πως «επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση για μη υπαρκτό εισόδημα (κατώτερος μισθός×14) και εξομοιώνει τις επιχειρήσεις με τον μέσο συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως πού είναι η επιχείρηση. Το τεκμήριο καταλαμβάνει εξίσου: Ένα παραδοσιακό καφενείο στην επαρχία και μια μεγάλη καφετέρια στο Κολωνάκι» τόνισε.

«Με τα οριζόντια και άδικα μέτρα σας τιμωρείτε ουσιαστικά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, τους νέους επιστήμονες μετά από πέντε έτη δραστηριότητας, τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίνοντας βάρος στην ανατροφή των παιδιών τους, όσους κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη» παρατήρησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ