ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο
O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων».

Υπέρ επί της αρχής του τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που καταψήφισαν- επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή, όπως ο γενικός γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Χαλκίδης, ο μηχανικός και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Ιωάννης Μαχίκας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, Θωμάς Καντερές κ.α.

Οι φορείς εξέφρασαν την αναγκαιότητα νέων προσλήψεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο, όπως καταγγέλλουν είναι υποστελεχωμένο, την διασφάλιση της οργανωτικής δομής του και των εργαζομένων του, όπως και η άρση μισθολογικών αδικιών.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σημείωσε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνδιαμορφώθηκαν με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους, κατά τη διαβούλευση που έγινε μαζί τους και είναι αποτέλεσμα υιοθέτησης πολλών προτάσεων τους», ενώ άφησε ανοιχτό και περαιτέρω νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Έμφαση έδωσε στην επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων που παρατηρούνται για τη διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων και τόνισε ότι «στόχος είναι, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, ο έλεγχος να γίνεται σε μία εργάσιμη μέρα».

«Θα κριθούμε στη πράξη. Αν δεν πετύχουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών, θα αυξηθούν οι ήδη χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ασφάλεια δικαίου», ανέφερε.

Παράλληλα, αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης για κίνδυνο να συνεχιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών, λόγω κυρίως υποστελέχωσης του Κτηματολογίου, αντιτείνοντας ότι από τον Ιανουάριο του 2024 όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά.

«Στόχος μας είναι σε λίγο καιρό να μην χρειάζεται αυτή η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας. Για ποιο λόγο; Διότι από τον Ιανουάριο του 2024 η αγοραπωλησία κτηματογραφημένων ακινήτων θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κληρονομιές, οι δωρεές και οι γονικές παροχές, σημείωσε.

Σε λίγες εβδομάδες θα αναρτηθεί και η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής προδήλων σφαλμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Στόχος μας είναι, με όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, το Κτηματολόγιο με τη συνεργασία της διεύθυνσης πληροφορικής και τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι τα στελεχώνουν, να δώσουμε λύσεις σε όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες που θέλουν να καταθέτουν ψηφιακά και να μην στήνονται σε μια ουρά. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην χρειάζεται καθόλου να εκδίδεις αριθμό προτεραιότητας αλλά να υποβάλεις την αίτηση από το γραφείο ή το σπίτι σου, χωρίς να χρειάζονται και ανθρώπινοι πόροι οι οποίοι εξυπηρετούν όλη αυτή τη διαδικασία και αυτή τη χαρτούρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ