ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη-Μιρζογιάν: Τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη-Μιρζογιάν: Τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Την Κοινή Δήλωση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με την οποία ανακοινώνονται η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Αρμένιο ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν.

Επίσης, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε στον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη μόνιμης ειρήνευσης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Αρμένιο ομόλογό τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του χθεσινού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Γεραπετρίτη για τη στήριξη της Ελλάδας και χαιρέτισε την πρόοδο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ως μία εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο κ. Μιρζογιάν απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί το Ερεβάν, την οποία ο κ. Γεραπετρίτης αποδέχθηκε, αναφέροντας ότι θα προγραμματισθεί άμεσα μέσω διπλωματικών διαύλων.

Σημειώνεται πως οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατόπιν πρωτοβουλίας και της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με επίσημο προσκεκλημένο τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών του εκτοπισμένου πληθυσμού και στην προώθηση του θεσμικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας. Η Ελλάδα, προσέθεσε, θα συμβάλλει ενεργά και στα δύο ζητήματα, στηρίζοντας παράλληλα τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ