ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου για την οπαδική βία - Μετά την επίθεση στον αστυνομικό

Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου για την οπαδική βία - Μετά την επίθεση στον αστυνομικό
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά αστυνομικών κατά τον χθεσινό αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη. Έτσι, μετά την εισαγγελική παρέμβαση, πλέον το σκηνικό μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την οπαδική βία για το πρωί του Σαββάτου στο μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα επεισόδια και τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού που χαροπαλεύει αφού δέχτηκε ναυτική φωτοβολίδα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός Αθλητισμού Γιαννης Βρούτσης.

Η ΕΛΑΣ συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ άφησε ελεύθερους 35 από τους 424 προσαχθέντες για τα επεισόδια, μετά την δειγματοληψία DNA και αποτυπωμάτων. Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του 31χρονου αστυνομικού, και ενώ όλη η Ελλάδα προσεύχεται για τη ζωή του, επιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα. Με αναφορές, μάλιστα, σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει συστηματικά τη δουλειά της, με σεβασμό στα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να εντοπίσει τον ή τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό. Στην προσπάθειά της αυτή έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου.

Οι στιγμές επιβάλλουν τον σεβασμό στο έργο των Αρχών και την ομόθυμη στήριξη της κοινωνίας, τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη όσο και για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι με δολοφονική διάθεση. Κάθε άλλη ενέργεια δυσχεραίνει και υπονομεύει το έργο των Αρχών της Πολιτείας μας και είναι σε ριζική αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα.

Διασωληνωμένος ο αστυνομικός

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη».

Σύμφωνα, δε, με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, το πρωί της Παρασκευής (8/12) οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο.

Αναλυτικά το νέο ιατρικό ανακοινωθέν: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση».

Εισαγγελική παρέμβαση Αρείου Πάγου

Εν τω μεταξύ, την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσε η χθεσινή δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ζητά στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης που ήδη διενεργειται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π.

Στην παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει:

Προς την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά

Χθες, 7/12/2023, σημειώθηκε δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός, όταν χούλιγκανς εξήλθαν από το γήπεδο, κινήθηκαν απειλητικά κατά αστυνομικών εκσφενδονίζοντας αντικείμενα, πέτρες και παράλληλα πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της ΥΑΣ και επανήλθαν εν συνεχεία στο γήπεδο.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, εποπτεύοντας και τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ομοσπονδία Αστυνομικών: Να διακοπούν όλα τα πρωταθλήματα

Την διακοπή των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα και την ανάληψη των ευθυνών, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση τους, (ΠΟΑΣΥ) μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης και είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τους οι αστυνομικοί εκφράζουν την θλίψη τους αλλά και την οργή τους για την «δολοφονική επίθεση εις βάρους του συναδέλφου» τους.

Οι αστυνομικοί ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διακόψει άμεσα σήμερα όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα καλώντας ταυτόχρονα τους αρμόδιους φορείς να υψώσουν τείχος σε παρόμοιες ενέργειες βίας, όσο και την ελληνική δικαιοσύνη «να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες».

Ελεύθεροι 35 από τους 424 προσαχθέντες

Ελεύθεροι αφέθηκαν λίγο μετά τις τέσσερις και μισή σήμερα το μεσημέρι 35 από τους συνολικά 424 προσαχθέντες που φέρονταν να εμπλέκονται στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στου Ρέντη, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ.

Όπως έχει αναφερθεί από την Αστυνομία οι υπεύθυνοι για τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στη ΜΕΘ του Κρατικού νοσοκομείου Νικαίας, βρίσκονται ανάμεσα στους προσαχθέντες.

Οι έρευνες των αστυνομικών βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ οι υπόλοιποι 389 παραμένουν στο Τμήμα Αλλοδαπών.

Έξω από το κτίριο βρίσκονται αρκετοί συγγενείς των προσαχθέντων.

Ο βαρύτατος τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού έγινε χθες το βράδυ λίγο μετά τις δέκα, όταν τουλάχιστον 150 οπαδοί βγήκαν από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» και πέταξαν πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με τη χρήση χημικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ