ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης για Ρέντη: «Δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες - Οργισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Βορίδης για Ρέντη: «Δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες - Οργισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για «επίμονο φαινόμενο» έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφορικά με την οπαδική βία - εν όψει και της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικού στο Ρέντη.

«Έρχεται και επανέρχεται. Έχουν ληφθεί μέτρα, υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες στιγμές. Μετά την παρέμβαση του καλοκαιριού υπήρξε ένα διάστημα, στο οποίο οι αγώνες κύλησαν υποδειγματικά, όχι ότι δεν υπήρξαν και περιστατικά», ήταν η εισαγωγική του αναφορά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ερχόμενος, όμως, στο γεγονός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», επεσήμανε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα [...] αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε λογική».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «έχουμε πράξη με ανθρωποκτόνο δόλο», αφού, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «αυτές οι φωτοβολίδες του ναυτικού είναι πολύ ισχυρές και όταν τις στοχεύεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να στοχεύσεις στο πόδι, δεν έχει τέτοια ακρίβεια. Εδώ σημαδεύεις άνθρωπο να πας να τον σκοτώσεις».

Συγχρόνως, «εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω, είναι, πραγματικά, την οργή του πρωθυπουργού για αυτήν την κατάσταση». Και, ζητώντας να δούμε τι θα προκύψει από την κυβερνητική σύσκεψη, τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα περισσότερο. Ό,τι έχουμε κάνει - που έχουμε κάνει πολλά και ορισμένα από αυτά έχουν αποδώσει - δεν είναι αρκετά».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ενέργειες «δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες, πρόσχημα είναι, πια, η ομάδα», ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε, αμέσως μετά: «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διωχθούν επαρκώς, βαριά και προσηκόντως συμφώνως με τις πράξεις που έχουν κάνει. Αυτές είναι βαρύτατες κατηγορίες, στην πραγματικότητα πηγαίνουμε στο ανώτατο όριο ποινών [...] εδώ, κυρίως, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πλαίσιο. Με την αφορμή που χρησιμοποιείται κάθε φορά για να γίνονται αυτές οι βαρύτατες εγκληματικές πράξεις. Η αφορμή είναι η αθλητική συνάντηση», επέμεινε εξ άλλου.

Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε πως «έχει ενεργήσει, έχει κάνει αυτά τα οποία μπορεί να κάνει». Ειδικώς δε, για την κριτική που δέχεται η ΕΛΑΣ για τις μαζικές προσαγωγές στο γήπεδο την Πέμπτη, δήλωσε πως συμφωνεί απολύτως με τη δράση της Αστυνομίας. Εν προκειμένω, «έχει συμβεί ένα βαρύτατο κακούργημα, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, προφανώς ο ύποπτος είναι ακόμη εκεί [...] η Αστυνομία θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ελέγχου προκειμένου να βρει ποιος είναι εκείνος που τέλεσε την πράξη [...] (μήπως) έπρεπε να ανοίξουμε τις πόρτες να φύγει;», διερωτήθηκε ακόμη. Ενώ παρατήρησε ότι «όλες οι ομάδες θα έπρεπε [...] να συνεργάζονται».

Στην πορεία της εκπομπής, αναδείχθηκε πάντως και μια άλλη πτυχή του ζητήματος «οπαδική βία». Με αφορμή μήνυμα τηλεθεατή, ο Μ. Βορίδης θυμήθηκε παλαιότερο περιστατικό, στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου οπαδός της ΑΕΚ έβαλλε με ναυτική φωτοβολίδα κατά άνδρα του Λιμενικού Σώματος. Κατά σύμπτωση, ο υπουργός ήταν ο δικηγόρος του παθόντα και παραδέχθηκε ότι, όντως, η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ