ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πού θέτουν πραγματικά τον πήχη των ευρωεκλογών «έστω και με μια ψήφο διαφορά»

ΣΥΡΙΖΑ: Πού θέτουν πραγματικά τον πήχη των ευρωεκλογών «έστω και με μια ψήφο διαφορά»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μίλησε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του για πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές, ωστόσο ο πραγματικός και ρεαλιστικός στόχος που θέτουν στην Κουμουνδούρου, όπως πληροφορείται το CNN Greece, είναι η δεύτερη θέση τον Ιούνιο έστω και με μία ψήφο διαφορά από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Κομματικές πηγές πιστεύουν ότι αν αυτό επιτευχθεί- το νέο κύμα δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως θα επιβεβαιώσει την αισιοδοξία τους- τότε ανοίγει ο δρόμος την επόμενη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει γύρω του κι από θέση ισχύος το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων, ούτως ώστε οι επόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι πραγματικό ντέρμπι.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, επισημαίνουν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει δυναμική, όπως θεωρούν πως θα συμβεί, ο πειρασμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή ακόμα και να παραμείνει πρωθυπουργός αλλά να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Δεν είναι, όμως, όλοι αισιόδοξοι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανησυχία για το επιθετικό «μάρκετινγκ» από το ΠΑΣΟΚ

Υπάρχουν κι εκείνοι που φοβούνται πως ό,τι προηγήθηκε τους τελευταίους μήνες θα έχει αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα σε βάθος χρόνου αφού συνέτεινε στο πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετώπισε το κόμμα και πριν την εκλογή προέδρου.

Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για διείσδυση του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην περιφέρεια, σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με ένα «επιθετικό μάρκετινγκ» προσέλκυσής τους στη Χαριλάου Τρικούπη.

Προτοιμασίες για τη «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι πυρετώδεις συσκέψεις και υπό τον Στέφανο Κασσελάκη- θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες και τα Καλάβρυτα- για την προετοιμασία της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 που ξεκινά αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και κορυφώνεται την Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Σε σχέση με το ζήτημα των αμυντικών δαπανών που ανακίνησε κι ο Γιάννης Ραγκούσης στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου- «να αφαιρέσουμε ένα όπλο- σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας», ανάφερε χαρακτηριστικά-, αλλά και γενικότερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Κασσελάκης φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με ανώτερες κομματικές πηγές, να χαράσσει γραμμή με βάση τα εθνικά συμφέροντα, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα.

Αυτή θα είναι, με βάση τους ίδιους κύκλους, και η λογική που θα οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση ή καταψήφιση των αμυντικών δαπανών.

Προς διακοπή χρηματοδότησης της εφημερίδας «Εποχή»

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του γενικότερου οικονομικού αλλά και πολιτικού εξορθολογισμού είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης της εφημερίδας «Εποχή», η οποία πέρα από το ότι είναι ζημιογόνος στην ουσία απηχεί πλέον τις θέσεις ενός άλλου κόμματος, της Νέας Αριστεράς, κι όχι απλώς μιας μειοψηφικής τάσης μέσα στο κόμμα όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα με την Ομπρέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ