ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πιερρακάκης: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε το παρών στην 104η Σύνοδο Πρυτάνεων τονίζοντας ότι «ο διάλογός μας είναι διαρκής, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον νόμο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των ΑΕΙ». 

Όπως αναφέρει ο υπουργός «Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν οι θεσμικές αλλαγές και οι απλουστεύσεις διαδικασιών που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ευελιξίας των πανεπιστημίων, αλλά και προτάσεις σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τα πρυτανικά σχήματα των πανεπιστημίων μας. Εξάλλου, ο διάλογός μας είναι διαρκής, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον νόμο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των ΑΕΙ.

Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν οι θεσμικές αλλαγές και οι απλουστεύσεις διαδικασιών που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ευελιξίας των πανεπιστημίων, αλλά και προτάσεις σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων,άλλα και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που καθιερώνουμε, εξασφαλίζουμε την οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας και της ανάπτυξης των ΑΕΙ.

Με τον νέο νόμο, εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να πετύχουμε άμεσα την απογραφειοκρατικοποίηση και την αποδέσμευση των ιδρυμάτων από αγκυλώσεις και περιττά διοικητικά βάρη.

Ενισχύουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τον ρόλο των ίδιων των ιδρυμάτων και της ΕΘΑΑΕ στην ίδρυση και την κατάργηση τμημάτων.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, με στόχο τη χάραξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατηγικής. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η ανάρτηση του κ. Πιερρακάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ