ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς: Να αποσυρθεί η τροπολογία για τους μετανάστες γης

Αντώνης Σαμαράς: Να αποσυρθεί η τροπολογία για τους μετανάστες γης
EUROKINISSI / Φωτογραφία αρχείου

Σφοδρή αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πυροδότησε η κατάθεση της τροπολογίας για την τριετή παραμονή μεταναστών από τρίτες χώρες οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2023.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο θέμα και σε δήλωσή του κάνει λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και μιλά για αιφνιδιαστική κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

Στην δήλωση που διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε η ρύθμιση, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι η διάταξη στην ουσία νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία, «κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική».

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, έστω κι αν αυτό έχει λήξει»... Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν επτά έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», τονίζει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ενσωματώνεται διάταξη με βάση την οποία, μετανάστες τρίτων χωρών, που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα ή συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στην χώρα μας, θα δικαιούνται να πάρουν τριετή άδεια παραμονής.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.







ΔΗΜΟΦΙΛΗ