ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλία Κασσελάκη στην Κ.Ο. την Κυριακή – Οι διαφορετικές γραμμές για το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλία Κασσελάκη στην Κ.Ο. την Κυριακή – Οι διαφορετικές γραμμές για το συνέδριο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις 30 Νοεμβρίου ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Συνεδριάζει το πρωί της Κυριακής και για μία ώρα, όπως πληροφορείται το CNN Greece, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί κι ο Στέφανος Κασσελάκης με την κοινοβουλευτική μάχη για τον προϋπολογισμό από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αναμένεται να τοποθετηθεί στην ομιλία του- δεν προβλέπονται άλλες τοποθετήσεις- με τον πιο επίσημο και δεσμευτικό τρόπο υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών, επισημαίνοντας πάντως τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επιμέρους ζητήματα όπως το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το οποίο θεωρεί σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένο.

Όπως κι αν έχει, αυτή την ώρα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται συμπαγής αφού όλοι οι βουλευτές- άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο- ορκίζονται τρόπον τινά πίστη στον κ. Κασσελάκη.

«Φωνές» αναβολής του συνεδρίου του Φεβρουαρίου

Την ίδια ώρα, όμως, όλο κι αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είτε επιδιώκουν την αναβολή του συνεδρίου του Φεβρουαρίου είτε θεωρούν πως είναι πρακτικώς αδύνατο να πραγματοποιηθεί, με το επιτελείο Κασσελάκη ωστόσο να επιμένει στην τέλεσή του όπως κι όταν έχει προγραμματιστεί.

Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία σημειώνουν πως ενώπιον της μάχης πολιτικής επιβίωσης των ευρωεκλογών είναι πολυτέλεια η πραγματοποίηση συνεδρίου που δεν θα είναι απλώς πανηγυρικό κι επιβεβαιωτικό της εσωκομματικής κυριαρχίας Κασσελάκη.

Γι’ αυτό και θεωρούν δευτερευούσης σημασίας το αντεπιχείρημα πως σε μία τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αθετήσει το λόγο του.

Όσοι, εξάλλου, βρίσκουν πρακτικές δυσκολίες σημειώνουν πως ο χρόνος που έχει καθοριστεί από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι περίπου τις 15 Φεβρουαρίου- όταν και θα εκλεγούν οι σύνεδροι- είναι πολύ μικρός για να πραγματοποιηθούν ο προσυνεδριακός διάλογος και πολλώ δε μάλλον τα περιφερειακά προσυνέδρια.

Ως προς τα τελευταία, πάντως, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να γίνουν παραπάνω από τρία- σε Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και μια ακόμα περιφέρεια- είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν και τα 13 πριν το συνέδριο και γι’ αυτό τα υπόλοιπα θα έχουν και προεκλογικό χαρακτήρα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τυχόν αναβολή του συνεδρίου στην ουσία θα αποτελέσει «casus belli» για τον Διονύση Τεμπονέρα κι όσους συγκλίνουν με τις απόψεις του και για τους οποίους είναι μια «κόκκινη» γραμμή που αν ξεπεραστεί τότε όλα είναι ανοιχτά ακόμα και για την παραμονή τους στο κόμμα.

Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, καλούν τον κ. Κασσελάκη σε μεγαλύτερη αξιοποίηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ