ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες-εργάτες γης

Στη Βουλή η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες-εργάτες γης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Δευτέρα (18/12) για συζήτηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την παροχή άδειας διαμονής σε μετανάστες που έρχονται στη χώρα για να εργαστούν. Μια τροπολογία που ήγειρε αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος.  

Ειδικότερα, η τροπολογία αυτή, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν τριετή άδεια παραμονής μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση».

Αφορά όσους εργάζονται διαμένουν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία έτη και ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα και μόνο εφόσον φέρουν βεβαίωση εργοδότη και «λευκό» ποινικό μητρώο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (20/12).

Να αποσυρθεί η τροπολογία ζητά ο Σαμαράς

Στο μεταξύ, σφοδρή ήταν η αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε «ξεκάθαρα λανθασμένη» την τροπολογία και μιλά για αιφνιδιαστική κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

Ο ίδιος ζητά την απόσυρση της τροπολογίας σχολιάζοντας πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί και άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, έστω κι αν αυτό έχει λήξει».

Καιρίδης: Δεν αλλάζουμε μεταναστευτική πολιτική

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης απάντησε πως η στρατηγική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό βασίζεται σε δύο πυλώνες: Όχι στο παράνομο, ναι στο λελογισμένα νόμιμο. Η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική. Η χώρα έχει μια αυστηρή πολιτική ενάντια στην παράνομη διακίνηση και είναι υπέρ των λελογισμένων νόμιμων οδών μετανάστευσης».

«Έχουμε πρόβλημα συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας» πρόσθεσε ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχωρά στην τροπολογία αυτή για να συμπληρώσει πως «η νόμιμη μετανάστευση μπορεί να γίνει μοχλός λελογισμένα, με όρους και κανόνες», σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας, μοχλός αναπτυξιακός. «Εάν δεν τον αξιοποιήσουμε, κινδυνεύουμε να ρίξουμε ρυθμούς στην ανάπτυξή μας και στην οικονομία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ