ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για μετανάστες: Καμιά ανοχή σε «αντάρτικα» - Η ντρίμπλα στους «σαμαρικούς»

Τροπολογία για μετανάστες: Καμιά ανοχή σε «αντάρτικα» - Η ντρίμπλα στους «σαμαρικούς»
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής στις 18 Μαΐου 2018 ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ψηφοφορία της Τρίτης επί της επίμαχης τροπολογίας για τους μετανάστες, αλλά και στην στάση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, τον οποίο το Μαξίμου εξαίρεσε από την «δαμόκλειο σπάθη» της κομματικής πειθαρχίας, κορυφώνεται η διήμερη μάχη στην Ολομέλεια της συζήτησης του «μίνι ασφαλιστικού» νομοσχεδίου, στο οποίο κατατέθηκε η ρύθμιση.

Η διάταξη - που δίνει την δυνατότητα σε μετανάστες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, να πάρουν τριετή άδεια παραμονής, εφόσον εργάζονται στη χώρα – θεωρείται βέβαιο ότι θα μονοπωλήσει την συζήτηση, έως το τέλος, μετά την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε από την κυβέρνηση να την αποσύρει, αλλά και λόγω της πολεμικής που ξεκίνησαν τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου, των Σπαρτιατών και της «Νίκης» εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή της.

Τα τρία αυτά κόμματα «είδαν το φως» και μπήκαν και βρήκαν πρόσφορο έδαφος να διαγκωνιστούν τόσο μεταξύ τους στο πεδίο «ποιός είναι πιο πατριώτης» όσο και να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση και να κερδίσουν και από κει το δεξιό ακροατήριο που ψήφισε μεν, διαφωνεί δε με την συγκεκριμένη διάταξη και «ακούει Σαμαρά».

«Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί ζητά ονομαστική ψηφοφορία

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, παρότι ψηφίζει την ρύθμιση, αφού θέλει να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στους κόλπους της ΝΔ και να δει το κυβερνών κόμμα να δέχεται πλήγμα από ενδεχόμενες διαρροές από το «σαμαρικό στρατόπεδο» των βουλευτών και να μετρά τις αντοχές του. Δεν αποκλείεται και οι επικριτές της ρύθμισης, έως το τέλος της συνεδρίασης να κάνουν το ίδιο (συνασπιζόμενοι ενδεχόμενως, αφού απαιτούνται 15 υπογραφές για να την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας) με το σκεπτικό να «στιγματίσουν» και να «παραδώσουν στην κοινωνία» τους βουλευτές που θα την ψηφίσουν.

«Άλλο ο πρώην πρωθυπουργός, άλλο οι βουλευτές»

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, όμως, αποδείχθηκε ότι έχουν γνώση οι φύλακες καθώς από τα πιο επίσημα χείλη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ετέθη θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ προανάκρουσμα για αυτό υπήρξαν από νωρίς οι σχετικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, με τις οποίες ξέκοβε ότι «άλλο ο πρώην πρωθυπουργός άλλο οι βουλευτές».

Από χθες πάντως η πληροφόρηση αναφερόταν σε ειλημμένη η απόφαση από την ΝΔ να τεθεί κομματική πειθαρχία, ώστε οι λεγόμενοι “σαμαρικοί” βουλευτές να μην προβούν στο “απονενοημένο” της μη ψήφισης της ρύθμισης, αφετέρου για να καταδειχτεί ότι ο μόνος που βρίσκεται στο απυρόβλητο είναι ο πρώην πρωθυπουργός, οι απόψεις του οποίου είναι γνωστές και σεβαστές. Από κει και πέρα, δεν θα γίνει δεκτό κανένα “αντάρτικο”, που θα διασπάσει την εικόνα του αρραγούς μετώπου της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση ήξεραν βέβαια ότι “δεν πρόκειται να κουνηθούν” παρότι θεωρούνται “αμιγώς σαμαρικοί” οι Δ. Σταμενίτης, Σοφία Βούλτεψη, Ιωάννης Παππάς και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αφού κατέχουν αξίωμα υφυπουργού στην κυβέρνηση, ούτε βεβαίως ετίθετο κανένα ζήτημα διαφοροποίησης για την επίσης “σαμαρική” υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Έτσι, τώρα που ο κλοιός στένεψε για τους βουλευτές και έχουν αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες να υπάρξουν διαρροές στην “επίμαχη” αυριανή ψηφοφορία, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τί στάση θα τηρήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, αν θα είναι δηλαδή στην Βουλή, αν θα μιλήσει και θα καταψηφίσει ή αν θα απέχει.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Σήμερα στη Βουλή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, αν και διευκρίνησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει την τροπολογία διότι αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα και ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για να έχουμε περισσότερους εργάτες γης, την χαρακτήρισε μίζερη γιατί «αφήνει τον μετανάστη εκτεθειμένο στον κακό εργοδότη ο οποίος ανά πάσα στιγμή, μπορεί να του στερήσει την εργασία».

«Η τροπολογία θυμίζει την φράση της παλιάς ελληνικής ταινίας «στάσου μύγδαλα», που τώρα γίνεται «στάσου άδεια διαμονής», ανέφερε ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπερψηφίζει μεν καταλογίζει σε αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση.

Την πρόθεση και του ΚΚΕ να υπερψηφίσει την τροπολογία, παρά τη διαφωνία του με την πρόβλεψη που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Χρήστος Κατσώτης, ενώ κάλεσε το Σώμα «να κλείσει τα αυτιά της στις απαράδεκτες ακροδεξιές ιαχές».

Ο Πέτρος Δημητριάδης, βουλευτής των Σπαρτιατών, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν ερωτηθεί για τη ρύθμιση οι αγροτικοί συναιτερισμοί, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέτοντας στα Πρακτικά ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που αναφέρει ότι στηρίζει τη νομιμοποίηση ξένων εργατών γης που ήδη απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες.

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε για το θέμα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, όταν ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για “αλα καρτ” κομματική πειθαρχία που επιβάλλει ο κ. Μητσοτάκης “φοβούμενος μήπως ο κ. Σαμαράς επηρεάσει κι άλλους” ενώ κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ “που έχουν εθνική αξιοπρέπεια και είναι πολλοί” -να μην υποκύψουν. Τι σχέση έχει ο Βελόπουλος με τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ, διερωτήθηκε με την σειρά του ο υπουργός Εργασίας λέγοντας «ΠΑΣΟΚ ήταν και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου» ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ως δημαγωγό και λαϊκιστή. Υπεραμύνθηκε δε της τροπολογίας, όπως άλλωστε έκανε από την πρώτη στιγμή της κατάθεσής της, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα σωστή και σημειώνοντας ότι η κριτική που γίνεται, οφείλεται σε λαϊκιστές εξαιρουμένου του Αντώνη Σαμαρά. « Η τροπολογία αφορά την αγορά εργασίας και όχι το άνοιγμα των συνόρων ούτε δίνει σήμα για να έρθουν περισσότεροι στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο ερώτημα αν ο ίδιος είναι “σαμαρικός” ανέφερε ότι η άποψη του πρώην πρωθυπουργού στην τροπολογία δεν μειώνει καθόλου ούτε τον σεβασμό του ούτε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπό του , άλλωστε – όπως είπε - και σε μία οικογένεια μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες.

Την τροπολογία ψηφίζει και η Νέα Αριστερά - η οποία ωστόσο σχολίασε ότι δεν νοείται κομματική πειθαρχία από τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξαιρείται αυτής ο Αντώνης Σαμαράς – αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ