ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει η τροπολογία για την εταιρεία «Ανάπλαση» που προκάλεσε αντιδράσεις

Τι προβλέπει η τροπολογία για την εταιρεία «Ανάπλαση» που προκάλεσε αντιδράσεις
Τα σχέδια της ανάπλασης του Μεγάλου Περιπάτου από την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνα» Δήμος Αθηναίων

Την αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση» που είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, τον «Μεγάλο Περίπατο» στην Αθήνα, προβλέπει η νέα τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας (18/12) η κυβέρνηση, «πετώντας εκτός» τον Δήμαρχο Αθηναίων και συνολικά μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Μέχρι πρότινος, στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχε και ο απερχόμενος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

Παράλληλα, ο αριθμός των μελών του ΔΣ καθορίζεται στα έξι από ενδεκαμελές που ήταν, ενώ δεν εκπροσωπείται πλέον σε αυτό ο δήμος Αθηναίων, ούτε εν γένει η Αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα, με την τροπολογία αυτή η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και μετονομάζεται σε «Ανάπλαση ΑΕ», η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Η «Ανάπλαση ΑΕ» αναλαμβάνει τις αναπλάσεις στο σύνολο της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζητούν τόσο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» και κάνοντας λόγο για «εκδικητική στάση της κυβέρνησης», αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτηρίζοντάς την για «μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ