ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Δεν αλλάζει «χέρια» η «Ανάπλαση ΑΕ» - Δεν είναι σκανδαλώδης η τροπολογία

Μενδώνη: Δεν αλλάζει «χέρια» η «Ανάπλαση ΑΕ» - Δεν είναι σκανδαλώδης η τροπολογία
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Δεν αλλάζει χέρια η Ανάπλαση ΑΕ, ούτε είναι σκανδαλώδης η τροπολογία» ξεκαθαρίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για την αλλαγή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Ειδικότερα, η υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8 σημείωσε πως «αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας».

Εξηγώντας η Λίνα Μενδώνη αναφέρει ότι «η εταιρεία πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά αφορά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη. Η εταιρεία αυτή, δηλαδή, με τα τέσσερα Υπουργεία μετόχους, μπορεί να κάνει έργα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας που θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία μέσω ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών της μνημείων ή μιας σειράς άλλων έργων που μπορεί εκ του καταστατικού της να κάνει».

«Η Ανάπλαση Α.Ε. δεν ήταν ποτέ δημοτική εταιρεία: Τα προηγούμενα χρόνια, τη δεκαετία του ’90 ήδη, υπήρχε η εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας», η οποία ήταν μια εταιρεία του Δημοσίου, με κύριους εταίρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εποχή εκείνη. Έγιναν τα έργα, κάποια στιγμή η εταιρεία αυτή κλείνει και, το 2018, συστήνεται μια νέα εταιρεία του Δημοσίου- του Δημοσίου εταιρεία- με εταίρους τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ ο νέος νόμος «που πλέον επιβάλλει την επιλογή των διοικήσεων, και σωστά, με αντικειμενικά κριτήρια, αδιάβλητες διαδικασίες ώστε σε κάθε δημόσιο φορέα να είναι οι καλύτεροι, ακριβώς για τον λόγο αυτό, ανεξαρτήτως, ποιος είναι εδώ, ποιος είναι εκεί, εάν είναι η Μενδώνη, εάν είναι ο Μπακογιάννης, ο Χατζηνικολάου, ο Δούκας, η διαδικασία πλέον των διοικήσεων των δημοσίων φορέων θα γίνεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κυρώθηκε από τη Βουλή, έναν μήνα πριν».

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «όποιος και να ήταν Δήμαρχος, δεν θα μπορούσε πλέον να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου ο ίδιος ή κάποιος της αρεσκείας του. Ούτε του Υπουργού ούτε κανενός. Μπαίνουμε πλέον σε μία αξιολόγηση αντικειμενικών διοικήσεων, αυτό είναι μέσω ΑΣΕΠ, αυτό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ