ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο: Τι συζήτησε με τον πρόεδρο αλ Σίσι

Τα μηνύματα της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο: Τι συζήτησε με τον πρόεδρο αλ Σίσι
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι. ΥΠΕΘΑ

Ελλάδα και Αίγυπτος, δύο συμμαχικές χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα στη περιοχή συνεχίζουν να ενισχύουν τη συμμαχία τους. 

Αυτή τη στρατηγική σχέση επισφράγισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με την επίσκεψη του στο Καιρό, οπού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αλ Σίσι που επανεξελέγη με ποσοστό 89,6%, αλλά και τον ομόλογο του Στρατηγό Ζάκι.

«Κλειδί» για τη ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία αποτελεί η συμφωνία για την ΑΟΖ, που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας και ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο.

Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή τόσο σε διπλωματικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο στέλνοντας με κάθε ευκαιρία μήνυμα συνεργασίας με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο πλευρές μάλιστα συμφώνησαν για την παρουσία Αιγυπτιακών Chinook και το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συναντήσεων του: "Η επίσκεψη επιβεβαίωσε, το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μας, που τα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνεται, ξεκινώντας από το 2020 όταν εδώ, στο Κάιρο, μαζί με το φίλο μου Σάμεχ Σούκρι, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή".

Νίκος Δένδιας και Στρατηγός Ζάκι, εκτός απο την ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο που συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για την αποσταθεροποίηση στη Λιβύη και στο Σουδάν, αλλά και για το πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια της Ελλάδας για δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει στην ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων με την πανίσχυρη στρατιωτικά Αίγυπτο, μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για Κοινές Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, στις περιοχές δικαιοδοσίας τους στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου με το προσωπικό και μέσα τους. Πρόκειται για σημαντική Συμφωνία-καρφί στη Τουρκία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022 με την οποία καθορίστηκαν τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Yψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι «η Αίγυπτος σε κάθε επίσημη συνάντηση κάνει σαφές ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος και ότι η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι ενάντια στον αναθεωρητισμό στην περιοχή μας απ' όπου κι αν προέρχεται».

Ελλάδα και Αιγύπτος τα τελευταία χρόνια έχουν οργανώσει σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με πιο σημαντική απο αυτές την "Μέδουσα", η οποία φέτος δεν διοργανώθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Θυμίζουμε ότι η "Μέδουσα" ξεκίνησε το 2015, με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική Άσκηση έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις συνεργασίας στη Μεσόγειο, κάθε χρόνο αναβαθμίζεται, έχει προσεγγίσει τον ενδιαφέρον των αραβικών χωρών, με τις έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως η στρατιωτική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν.

Πηγές από το αιγυπτιακό επιτελείο εξηγούν ότι: "H επιχειρησιακή εκπαίδευση σε διακλαδικό επίπεδο και σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας, πάντα με κοινό στόχο την ειρήνη στην περιοχή".

Η Αίγυπτος είναι η υπερδύναμη του αραβικού κόσμου και οι αποφάσεις της παίζουν μεγάλο ρόλο στη Λιβύη την οποία η Άγκυρα προσπαθεί να χρησιμοποιεί συνεχώς ως ενεργούμενο για να προχωρήσει τα σχέδια της στη Μεσόγειο. Η Αίγυπτος υποστηρίζει σθεναρά τον Στρατάρχη Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της Βεγγάζης, με τους οποίους η Αθήνα διατηρεί επαφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ