ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική Κασσελάκη για το 2024 – Το επικρατέστερο όνομα για το Ινστιτούτο Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική Κασσελάκη για το 2024 – Το επικρατέστερο όνομα για το Ινστιτούτο Τσίπρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Αλέξη Τσίπρα ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ακρίβεια, ιδιωτικό χρέος, στεγαστική πολιτική.

Αυτές είναι οι τρεις θεματικές πάνω στις οποίες σκοπεύει να ασκήσει τη βασική προγραμματική του αντιπολίτευση από τις αρχές του επόμενου έτους ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως πληροφορείται το CNN Greece, κρίνοντας πως είναι και ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε αυτούς τους τομείς, άλλωστε, προετοιμάζονται και σχετικές δράσεις τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο και του προσυνεδριακού διαλόγου που ανοίγει επισήμως αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 και 14 Ιανουαρίου.

Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτή των προκριματικών για την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο και της αδιαμεσολάβητης επαφής του με τους πολίτες σχεδιάζει την αξιοποίηση της πλατφόρμας του isyriza και για τη διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι κι αυτά της ακρίβειας, του ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής πολιτικής.

Για την υλοποίηση της τεχνολογικής πλευράς αυτών των πολιτικών καινοτομιών κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, στενός πολιτικός φίλος του Νίκου Παππά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις τόσο για την ανασυγκρότηση του κόμματος όσο και για την προετοιμασία του συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μετά από τη σύσκεψη των τμημάτων και των τομεαρχών με την υπεύθυνη των think tanks, Διάνα Βουτυράκου, την Τρίτη ακολούθησε χθες Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων υπό την γραμματέα, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, και συγκροτήθηκε τετραμελές συντονιστικό που θα διαμορφώσει το προσυνεδριακό κείμενο.

Το συντονιστικό απαρτίζουν οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας.

Στόχος της Επιτροπής είναι μέσα τις επόμενες ημέρες να καταλήξει στη δομή του κειμένου ώστε την προσεχή Τρίτη να προχωρήσουν οι επιμέρους χρεώσεις για τη συγγραφή των κειμένων.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κοινή συνισταμένη των μελών της Επιτροπής Θέσεων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συμπαγές και στιβαρό κείμενο, όχι απαραιτήτως μακροσκελές, το οποίο θα αναλύει τη σημερινή πραγματικότητα, διεθνή κι ελληνική, τους λόγους της εκλογικής ήττας του κόμματος και θα συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις συνθήκες της νέας εποχής.

Την ίδια ώρα, στόχος είναι το κείμενο να επαναβεβαιώνει τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος και να αποτελέσει το πολιτικό εφαλτήριο για την πολιτική αντεπίθεση με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Ανησυχίες για επιστροφή στην εσωστρέφεια

Από την άλλη, πάντως, δεν λείπουν οι φωνές που ισχυρίζονται πως όλες αυτές οι διαδικασίες υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν πίσω την εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία πασχίζει ακόμα να ξεφύγει.

Την ίδια ώρα, από την Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για πλειάδα μελών που αποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά που κάνουν δεύτερες σκέψεις για επιστροφή τους στο κόμμα απογοητευμένα κι από το πώς πορεύεται το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, έχουν χαμηλώσει πολύ τους τόνους της κριτικής στους αποχωρήσαντες, προσδοκώντας ακριβώς και στην επιστροφή, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, των απλών μελών που έφυγαν κι έχουν τάσεις επιστροφής.

Το επικρατέστερο όνομα για το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, με επικρατέστερη ονομασία, όπως πληροφορούμαστε, το «Ινστιτούτο Ειρήνης και Δικαιοσύνης» («Peace and Justice Foundation»).

Στο Διοικητικό Συμβούλιο, μάλιστα, θα πρέπει να περιμένουμε προσωπικότητες με τις οποίες έχει συνεργαστεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και «μη αναμενόμενα» πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ