ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε δεύτερο κόμμα παγιώνεται αργά, αλλά σταθερά το ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα, καταγράφεται και νέα υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου υποχώρηση στο ποσοστό της καταγράφει και η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τέσσερα είναι τα κόμματα που ξεπερνούν στην εκτίμηση ψήφου το διψήφιο ποσοστό. Το ΠΑΣΟΚ, που ήταν δεύτερο κόμμα και τον Νοέμβριο έμεινε σταθερό στο 13% (στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12% από 12,5% και η Νέα Δημοκρατία χάνει 1,5 ποσοστιαία μονάδα, υποχωρώντας στο 31,5% από 33%.


Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 8,5% και η Ελληνική Λύση με 5%. Η Νίκη βρίσκεται στο 3% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 2%. «Άλλο» δηλώνει το 2,5%, «Αποχή/Άκυρο/Λευκό» το 3,5% και «Αναποφάσιστοι» το 11%.

Στην εκτίμηση ψήφου με σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 6%, Σπαρτιάτες 3,5%, Νίκη 3,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νέα Αριστερά 2,5%, ΜέΡΑ25 2,5%.

Διχασμός για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μεταρρυθμίση που έχει θέσει στο δημόσιο βήμα η κυβέρνηση, την ίδρυση, δηλαδή, μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, στο μεγάλο ζήτημα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα και αφορά την οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων»το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα / μάλλον αρνητικά.

Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Στο άλλο μεγάλο θέμα που ετέθη στη δημοσκόπηση του Σκάι και φορά στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατέυθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λαθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ