ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για τους Ευρωσοσιαλιστές, η στάση Κασσελάκη και η προθέρμανση για το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για τους Ευρωσοσιαλιστές, η στάση Κασσελάκη και η προθέρμανση για το συνέδριο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τα σενάρια ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, όπως πρότειναν δημοσίως χθες Δευτέρα οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, κυοφορούνται εδώ και πολύ καιρό.

Η αρχή είχε γίνει, βεβαίως, επί Αλέξη Τσίπρα όταν ο τότε πρόεδρος του κόμματος άρχισε να συμμετέχει στις προσυνόδους του PES.

Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν μετά την εκλογική συντριβή του Ιουνίου, την αποχώρηση Τσίπρα και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Όπως λένε, άλλωστε, στο CNN Greece άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε κάποια στιγμή με την ιδέα, την οποία ωστόσο έχει εγκαταλείψει.

Το έχει δηλώσει, εξάλλου, και δημοσίως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην Ευρωαριστερά.

Ακόμα, άλλωστε, κι αν υπήρχε η σχετική βούληση αυτή θα προσέκρουε στο πιθανότατο «όχι» του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ το οποίο θα ήταν καθοριστικό για την απόρριψη της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους των Ευρωσοσιαλιστών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξάλλου, απέδειξε και στο Φανάρι κατά την εκεί κοινή παρουσία του με τον κ. Κασσελάκη πως βλέπει απολύτως ανταγωνιστικά την Κουμουνδούρου.

«Αν το μπορούσε θα είχε εξαφανίσει οποιαδήποτε βίντεο ή φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε κι επί Τσίπρα», μας αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως διαρρηγνύουν ανοιχτές θύρες όσοι υποστηρίζουν πως το κόμμα πρέπει να στραφεί στην Κεντροαριστερά κι αυτό γιατί έχει ήδη αποφασιστεί στο συνέδριο του 2022 ότι καλύπτει και το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Αν μη τι άλλο, πάντως, η δημοσιοποίηση της πλατφόρμας Ζαχαριάδη- Θεοχαρόπουλου- Ραγκούση σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της δικής του από τον Διονύση Τεμπονέρα στην Κεντρική Επιτροπή του προσεχούς Σαββατοκύριακου λογίζονται κι ως σημεία εκκίνησης ενός προσυνεδριακού διαλόγου που σχεδόν αναπόφευκτα θα καθορίσει και τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες και τάσεις όπως αυτές θα διαμορφωθούν σε ενάμιση μήνα από σήμερα, στο τέταρτο συνέδριο.

27 Ιανουαρίου στη Λάρισα, 10 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη

Όπως πληροφορούμαστε, επίσης, τα δύο αναπτυξιακά- περιφερειακά συνέδρια θα πραγματοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στη Λάρισα στις 27 Ιανουαρίου για τη Θεσσαλία και στην Κοζάνη στις 10 Φεβρουαρίου για τη Δυτική Μακεδονία, με τη διεξαγωγή παράλληλων τραπεζιών πάνω σε έξι θεματικές ενότητες.

Επιθυμία και του κ. Κασσελάκη είναι να πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες, αλλά επειδή ο χρόνος μέχρι το συνέδριο είναι βραχύς αυτά θα λάβουν χώρα από την άνοιξη και μετά και με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συντονιστής για τα συνέδρια, Άγγελος Τόλκας, έχει ήδη παραδώσει στους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, τρία κείμενα- ένα πολιτικό, ένα οργανωτικό και τη σχετική εγκύκλιο.

Στόχος είναι να παραχθεί μέσα κι από τα συνέδρια ένα κοινό για τις 13 περιφέρειες αναπτυξιακό πρόγραμμα με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις για καθεμία περιφέρεια ξεχωριστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ