ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε κάτω από τον πήχη των 200 η κυβέρνηση

Πέρασε κάτω από τον πήχη των 200 η κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες για την ψήφιση της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές το Μαξίμου και δεν το κρύβει. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές και δεν δείχνουν πλέον ότι περιμένουν μεταβολή της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.

Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα βγει κερδισμένη από την ψήφιση της απλής αναλογικής και γιατί αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς και γιατί θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που καθιέρωσε το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα στην χώρα.

Το θέμα αποτέλεσε και το κυρίαρχο αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους Γιώργο Παπανδρέου, Φώτη Κουβέλη και τους κυβερνητικούς συμμάχους Οικολόγους Πράσινους.

Παπανδρέου και Κουβέλης συμφωνούν με την απλή αναλογική, ωστόσο ο πρώτος διαπίστωσε ότι δεν αρκεί από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν προωθεί και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών που συντηρούν το μαύρο πολιτικό χρήμα.

Στο Μαξίμου ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις και για την συνταγματική αναθεώρηση καθώς την ερχόμενη Κυριακή ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί κυρίως διότι προκύπτουν εσωτερικές ενστάσεις κάτι που διαπιστώθηκε και στην χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Διαφωνίες εκφράζει η ομάδα των 53 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από την βάση, όμως ακούγονται και άλλες αντιρρήσεις τόσο για την έκταση των προωθούμενων θεσμικών αλλαγών όσο και για την αναγκαιότητα συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων.

Εσωτερικές έριδες καταγράφονται και για το εάν θα πρέπει να ανοίξει ή όχι το άρθρο 16 και σχετίζεται με την συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ ριζικές διαφορές διατυπώνονται και για το θέμα της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, θέματα που η κυβέρνηση τα βρίσκει ούτως ή άλλως μπροστά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ