ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οικονομία και ασφάλεια - Δίχασε με τα ομόφυλα ζευγάρια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οικονομία και ασφάλεια - Δίχασε με τα ομόφυλα ζευγάρια
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα χαρτιά του γύρω από την ατζέντα με τα πιο «καυτά» θέματα της επικαιρότητας άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην ΕΡΤ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε... ποδαρικό στη χρονιά με αποκαλύψεις για όσα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ένα θέμα που διχάζει όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και το ίδιο του το κόμμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα και σε αυτά στάθηκε περισσότερο και σε όσα ανέλυσε στην τηλεοπτική του εμφάνιση. Ήταν ίσως και η πρώτη φορά που ο Έλληνα πρωθυπουργός έβγαλε την «ταμπέλα» της εισαγώμενης ακρίβειας και έκανε λόγο για «πληθωρισμό της απληστίας».

«Θα προστατεύσω τον Έλληνα καταναλωτή»

Στη συνέντευξη, είπε πως την κυβέρνηση απασχολεί ιδιαίτερα η επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες και θύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά. «Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικουριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα.

Όταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι ''μπανανία'' και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: Να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Και ο πρωθυπουργός, κατέληξε λέγοντας πως είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η ανακούφιση των πολιτών μέσω των ελέγχων στην αγορά που έχουν εντατικοποιηθεί.

«Κάτι δεν κάναμε καλά στον τομέα της ασφάλειας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας και τις αλλαγές υπουργών στο Προστασίας του Πολίτη: «Καμία αλλαγή προσώπων δεν θα λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στην λειτουργία της Αστυνομίας. Κάθε αλλαγή προσώπου είναι δείγμα πως κάτι δεν κάναμε καλά και δεν το κρύψαμε, αλλά ο νυν υπουργός είναι ένας άνθρωπος με πολλή εμπειρία».

«Ούτε κοντά, ούτε μακριά από τη Χάγη»

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μια σειρά από άλλα σοβαρά ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες, όπως αυτό της ακρίβειας και της ασφάλειας, τις Ευρωεκλογές, αλλά και εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά και το αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά των F-35.

O Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ώριμο» το ελληνικό αίτημα για προμήθεια F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ είπε ότι θεωρεί ότι έχουμε αφήσει πίσω την περίοδο των μεγάλων εντάσεων με την Τουρκία. Χαρακτηριστικά, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε: «Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για τη βίζα που ήταν σημαντική για τους νησιώτες και συνεργαζόμαστε για το μεταναστευτικό.

Σταδιακά θα μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα των διαφορών μας, δηλαδή στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Δεν έχω αυταπάτες πως το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας. Δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να κρατήσουμε ως κεκτημένο την εξομάλυνση των σχέσεών μας, ασχέτως τι θα συμβεί στην συνέχεια».

Τόνισε παράλληλα, ότι η κυβέρνησή του στο θέμα της ΑΟΖ έχει τις πάγιες ελληνικές «κόκκινες γραμμές»: «Δεν είμαστε κοντά να πάμε στη Χάγη, αλλά όχι τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Θεωρώ ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι» σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα με την Άγκυρα.

Οι Ευρωεκλογές και το... πόστο στην Ευρώπη

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δεν θα είναι... lifestyle, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επερχόμενη μάχη της κάλπης: «Θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου. Δεν θα είναι "ψηφοδέλτιο lifestyle". Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια».

Όσο για το εάν ο ίδιος προετοιμάζεται να αναλάβει «πόστο» στην Ευρωβουλή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή το ΝΑΤΟ, απάντησε: «Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της ''προαγωγής'', προς τα πάνω. Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

Τέλος, κλήθηκε να απαντήσει και σε δημοσίευμα που έλεγε πως «πρότεινε το 2019 υπουργείο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη: «Θα αστειεύεστε, βέβαια. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω».

Ομόφυλα ζευγάρια: Δίχασε ΝΔ και κοινωνία

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και κύρω από τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει επιβολή κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι δεν νοείται κάτι τέτοιο για ένα ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα. Ωστόσο, πρόκειται για μια κίνηση που αντίκειται στην πλειονότητα της κοινής γνώμης αλλά και την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, επέλεξε να κάνει πίσω και να μην διαταράξει την κυβερνητική ισορροπία δίνοντας τη δυνατότητα και στους Υπουργούς να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, παρότι θα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, παραδέχθηκε την αδυναμία του να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους μόνο από τη ΝΔ, κάνοντας σαφές ότι προσβλέπει και στις ψήφους της αντιπολίτευσης,

Μολονότι -όπως προκύπτει από πλειάδα δημοσκοπήσεων- η πλειονότητα των Ελλήνων αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων αλλά και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι κάθετα αντίθετο, ο πρωθυπουργούς επιλέγει να φέρει το θέμα στην ατζέντα, προκαλώντας μάλιστα και ερωτήματα για το χρονισμό της πρωτοβουλίας του.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές αλλά και δημοσκοπικά ευρήματα, σε μια εποχή που ακρίβεια και ασφάλεια αποτελούν τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά διχάζει τη βάση και τα στελέχη του κόμματός του. Και αυτό, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και των δημοσκοπήσεων, η μέχρι στιγμής διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από θετικό πρόσημο, γεγονός που δεν δικαιολογεί τη βεβιασμένη αλλαγή ατζέντας και μάλιστα προς μια διχαστική κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής του στην ΕΡΤ, πως δεν σκοπεύει να διχάσει την κοινωνία, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει η απόφασή του να «ανοίξει» το θέμα, ωστόσο ανακοίνωσε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Παραδεχόμενος στην πράξη ότι μεγάλο κομμάτι της της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεται να δώσει θετική ψήφο, ο πρωθυπουργός έσπεσε να δηλώσει δημόσια ότι δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία και δίνει τη δυνατότητα καταψήφισης (ή αποχής) ακόμα και στους υπουργούς, λέγοντας πως δεν ψηφίζουν οι υπουργοί, αλλά οι βουλευτές. Ουσιαστικά «έκανε πίσω» αποδεχόμενος τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, τα οποία είχαν διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα έχαναν τον υπουργικό τους θώκο.

Μάλιστα, παραδεχόμενος ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι προσβλέπει στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να «περάσει» το νομοσχέδιο και δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη που δήλωσε πως «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της υπόθεσης.

Για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται τις απόψεις της αλλά η πολιτεία είναι εκείνη που νομοθετεί.

Απέφυγε να δεσμευθεί ως προς το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς δεν διευκρίνισε εάν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

«Δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος» δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο δεν ανοίγει τη συζήτηση για να την παραπέμψει στις καλένδες.

Σχετικά με τις ίδιες τις αλλαγές, τόνισε ότι θα θεσμοθετηθεί η ισότητα στο γάμο για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν θα έχουν ίσα δικαιώματα, ενώ δεν θα μπορεί ένας άνδρας μόνος να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί.

Προσπαθώντας μάλιστα να μετριάσει τις αντιδράσεις αλλά και να δώσει την εικόνα διαφοροποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πρόσθεσε ακόμα πως μια από τις διαφοροποιήσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ανάμεικτες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ισότητα στο γάμο, διαχωρίζοντας την πρόταση απ' αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη, ενώ ο ίδιος δεν βάζει κομματική πειθαρχία.

«Για να καλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες βουλευτών του, τους υποδεικνύει την αποχή από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το δικαίωμα στο γάμο», σημείωσε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σε υψηλούς τόνους ήρθε και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ που σχολίασε για τον πρωθυπουργό να «μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν μιλά για εργαλειοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός βουτηγμένος στην αλαζονεία ευτέλισε σήμερα την απλή λογική.

Πόσο θεσμική συμπεριφορά είναι άραγε η προτροπή σε αποχή, και ενώ διστάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ακόμα και στους Υπουργούς του, να το ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Δηλαδή, πολύ απλά τους παροτρύνει να μην εμφανιστούν στη Βουλή εκείνη την ημέρα γιατί κάποιοι άλλοι θα κάνουν… τα ρεπό τους», ανέφεραν στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Η συστηματική προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να εμφανίζει την αντιδραστική του ατζέντα σε όλα τα ζητήματα με δήθεν "εκσυγχρονιστικό - προοδευτικό - νεωτεριστικό" μανδύα, καταρρέει μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα της φτώχειας, της ανασφάλειας, της επίθεσης στην υγεία και την παιδεία, της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, της ισοπέδωσης όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας», τόνιζαν μεταξύ άλλων στο ΚΚΕ.

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ως κοινός ''πολιτικός απατεώνας'', ο Κ. Μητσοτάκης εισάγει τον γάμο ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία παιδιών, χωρίς να τα έχει ανακοινώσει προεκλογικά, έχοντας ως δεκανίκια τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και την Νέα Αριστερά!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ