ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε δεύτερο συνέδριο μέσα στο 2024 ποντάρει η εσωκομματική αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Σε δεύτερο συνέδριο μέσα στο 2024 ποντάρει η εσωκομματική αντιπολίτευση
Eurokinissi

Το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου δεν θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το μοναδικό που θα πραγματοποιήσει εντός του 2024 ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, θα πραγματοποιηθεί και ένα δεύτερο- διαρκές, δηλαδή με τους ίδιους συνέδρους του Φεβρουαρίου- το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος θα λάβει χώρα αμέσως μετά το καλοκαιρινό συνέδριο.

Φυσικά κανείς δεν αποκλείει ευρύτερες εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές οι οποίες προφανώς και θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου πως η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν περιμένει κάτι περισσότερο από ένα συνέδριο- φιέστα το Φεβρουάριο κι ένα τελικό (;) ξεκαθάρισμα λογαριασμών το καλοκαίρι.

Ενόψει, πάντως, του τρέχοντος προσυνεδριακού διαλόγου θα ζητήσει οι ομιλητές στις εκδηλώσεις των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών να είναι αντιπροσωπευτικοί όλων των εσωκομματικών τάσεων, επιμένοντας παραλλήλως, τουλάχιστον το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς του Διονύση Τεμπονέρα, στην από τα κάτω προς τα πάνω σύμπραξη ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κινητοποιήσεις εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Όπως κι αν έχει, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή, στις 11.00, η Πολιτική Γραμματεία, πάλι σε οριοθετημένο χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 14.00.

Κατά τη συνεδρίασή της αναμένεται να εγκριθεί το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, ενώ εκτιμάται πως θα γίνει συζήτηση και για όλα τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα, από τους Σπέτσες και τους Ευρωσοσιαλιστές ως τις συμμαχίες και το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα.

Ως προς το τελευταίο κι όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει υποθηκευτεί ακίνητη περιουσία του κόμματος.

Στην Κεντρική Επιτροπή, εξάλλου, θα εγκριθεί το Κείμενο Θέσεων ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου-, καθώς κι ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο όπως και τεχνικά ζητήματα με σημασία πάντως για τη διαμόρφωση των νέων εσωκομματικών συσχετισμών, όπως είναι το εκλογικό μέτρο για τους συνέδρους που στόχος του κ. Κασσελάκη είναι να ξεπεράσουν τις 5.000.

Στο μεταξύ, θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία μολονότι διαφωνεί με την απαγόρευση της παρένθετης μητέρας.

Ο πρόεδρός του, μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη γνωστοποίησε ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία ούτως ώστε να αποφευχθούν παραφωνίες από κάποιους "επικίνδυνους" βουλευτές.

Προκειμένου, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση να καταδείξει τη διαφορετική οπτική της γωνία θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση για την ισότητα και στο γάμο στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου όπου θα μιλήσουν ο κ. Κασσελάκης, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αλλά και ειδικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ