ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «μπηχτές» για ΠΑΣΟΚ στο κείμενο θέσεων – Τι θα γίνει με τους Ευρωσοσιαλιστές

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «μπηχτές» για ΠΑΣΟΚ στο κείμενο θέσεων – Τι θα γίνει με τους Ευρωσοσιαλιστές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αύριο Κυριακή αναμένεται να γίνει αποδεκτό, με προσθαφαιρέσεις, από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει και σήμερα το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπως το εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του προσυνεδριακού διαλόγου.

Στην Κουμουνδούρου θριαμβολογούν για το ότι γράφτηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για το ότι καλύπτει όλο το εύρος των ασκούμενων πολιτικών- «για πρώτη φορά υπάρχουν τόσο εκτεταμένες αναφορές και στα εθνικά θέματα», όπως μας λένε χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη-, εμπεριέχει αυτοκριτική για τα πεπραγμένα και της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι επιβεβαιώνει ότι είναι «ένα πραγματικά ανοιχτό, μαζικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, οικολογικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που εκφράζει την προοδευτική παράταξη και δίνει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης, είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε για το τέταρτο συνέδριο στις 23 με 25 Φεβρουαρίου μολονότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Όσον αφορά την τελική απόφαση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ή αν θα μεταπηδήσει στους Ευρωσοσιαλιστές αυτή θα ληφθεί στο συνέδριο, με το κείμενο θέσεων να αναφέρει πως το κόμμα αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ηγείται της προσπάθειας προοδευτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι αγωνίζεται για τη νικηφόρα πορεία στις ευρωεκλογές, για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και μία δημοκρατική, κοινωνική και «πράσινη» Ευρώπη.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η ανάλυση που γίνεται στο κείμενο θέσεων για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για το οποίο υπάρχει παραδοχή ότι προγραμματικά έχει αρκετά σημεία σύγκλισης με το ΣYΡΙΖΑ- ΠΣ, ωστόσο εκτιμάται πως δεν έχει σαφές στίγμα, καθώς δεν μπορεί να υπερβεί τις αντιφάσεις στο εσωτερικό του και τους συμβιβασμούς του με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, καθώς και το μνημονιακό του παρελθόν, γι’ αυτό και σε μια σειρά ζητημάτων συναινεί με τον πυρήνα βασικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και κυβερνητικών παρεμβάσεων.

«Ο κομματικός ανταγωνισμός είναι εύλογος, όμως τα τελευταία χρόνια κάτω από αυτό το “άγχος” θέτει ως πρώτο στόχο τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ενώ βασικός αντίπαλος για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις θα έπρεπε να είναι και είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι συντηρητικές πολιτικές της. Με τη στάση του αυτή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υπονόμευσε επιπλέον το προοδευτικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα επόμενα χρόνια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η διατήρησή του ως ισχυρού πόλου εξουσίας και η σαφής και ουσιαστική του αντιπαράθεσή του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για μια μελλοντική προοδευτική κυβέρνηση», επισημαίνεται στο κείμενο θέσεων.

Όπως κι αν έχει, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Hotel», στην πλατεία Καραϊσκάκη, ξεκινούν σήμερα με ομιλία στις 12:30 του Στέφανου Κασσελάκη.

Νωρίτερα, στις 10.00, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, η υπερψήφιση του οποίου, παρά τις επιμέρους ενστάσεις ορισμένων βουλευτών της, θεωρείται αυτονόητη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ