ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες νέες τάσεις σχηματίζονται - Η προειδοποίηση σε Πολάκη και οι πιθανές διαγραφές

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες νέες τάσεις σχηματίζονται - Η προειδοποίηση σε Πολάκη και οι πιθανές διαγραφές
ΙΝΤΙΜΕ / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

«Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται». Η συγκεκριμένη αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θεωρήθηκε από πολλούς αιχμή σε βάρος του Παύλου Πολάκη.

Τον Παύλο Πολάκη προειδοποίησε χθες Παρασκευή μέσω συνεργάτη του κι όχι ο ίδιος, όπως πληροφορείται το CNN Greece, με πειθαρχικά μέτρα αν καταψηφίσει το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Σημειώνεται πως τα πειθαρχικά μέτρα δεν σημαίνουν απαραιτήτως και διαγραφές, όπως μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, υπονοώντας το ενδεχόμενο και της προσωρινής αναστολής της ιδιότητας μέλους μεταξύ άλλων ενδεχομένων.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, άλλωστε, έχει ήδη πολλή δουλειά με υποθέσεις μελών που συνεργάστηκαν με συνδυασμούς που δεν υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο κ. Πολάκης δεν είχε εγγραφεί στους ομιλητές της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου.

Την ίδια ώρα, αρχίζουν να σχηματοποιούνται οι νέες τάσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μία από αυτές έκανε στην ουσία την πρεμιέρα της μέσα στην εβδομάδα με την πρότασή της για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στην Ευρωβουλή.

Όπως πληροφορούμαστε, πέρα από τους Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο σε αυτή συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλους, οι Γιάννης Ματζουράνης, Σπύρος Δανέλλης, Μαρία Ρεπούση, Θάνος Μωραΐτης και Παναγιώτης Παναγιώτου.

Η συγκεκριμένη ομάδα, μάλιστα, ζήτησε τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την ένταξη ή όχι στους Ευρωσοσιαλιστές.

«Η επιλογή για την ευρωομάδα που θα συμμετέχουμε σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή για το ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε. Δεν είναι ταυτοτική επιλογή. Είναι επιλογή για το σε ποιο πεδίο θα δώσουμε τις μάχες για την Ευρώπη που θέλουμε. Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών μας- των δικών μας ιδεών- στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ή όχι», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέγνωσε στην Κ.Ε. το προσυνεδριακό κείμενο που είχε κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα, επιμένοντας στο σχήμα του «Μετώπου για τη Δημοκρατία» που αφορά τη σύμπτυξη προοδευτικού μετώπου από τα κάτω προς τα πάνω.

«Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες, αλλά και στους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια κι αυτονομία των υπολοίπων», υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

«Το συνέδριο ασφαλώς και πρέπει ναι είναι μαζικό και αντιπροσωπευτικό. Όχι, όμως, μια ρευστοποιημένη φιέστα χειροκροτητων μιας χρήσης. Όχι στον εξουσιοδοτισμό, ναι στη συνδιαμόρφωση και τον έλεγχο. Γι’ αυτό χρειάζονται μέριμνες ουσιαστικού διαλόγου για να μιλήσουν και να συνδιαμορφώσουν οι σύνεδροι. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να μας περιχαρακώσουν, αλλά αντίθετα πρέπει να γίνουμε καταλύτες της συνάντησης Αριστερών, Σοσιαλιστών, Οικολόγων και Προοδευτικών δυνάμεων με κοινό τόπο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ενιαία εξωτερική κι αμυντική πολιτική που θα την καθιστά ενεργό για τη συμμετοχή της στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις», σημείωσε στην Κ.Ε. ο Χάρης Τσιόκας που εντάσσεται στο Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς στο οποίο συμμετέχει κι ο κ. Τεμπονέρας.

Σημειώνεται, επίσης, πως υπήρξε μια κάποια δυσαρέσκεια των βουλευτών του κόμματος γιατί προσκλήθηκαν τελευταία στιγμή στη συνεδρίαση, την ίδια ώρα που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για το πρόγραμμα των εργασιών στις Σπέτσες στις 19 με 21 Ιανουαρίου.

Κοπή πίτας με ξεχωριστό κομμάτι στον Τσίπρα - Στον Γ. Βουλγαράκη το φλουρί

Στις 17.00 έγινε, εξάλλου, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Κ.Ε. οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν σήμερα Σάββατο γύρω στις 21.00, θα συνεχιστούν αύριο πρωί στις 10.00 και θα ολοκληρωθούν κατά τις 13.30 με τις ψηφοφορίες για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και το Κείμενο Θέσεων που θα διανεμηθεί στις Οργανώσεις Μελών για τον προσυνεδριακό διάλογο.

Η πίτα πήρε την ονομασία της χαράς και της δημιουργίας.

Την πίτα έκοψε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος αφιέρωσε ξεχωριστό κομμάτι στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα υπόλοιπα κομμάτια αφιερώθηκαν για το κόμμα, τον πρόεδρο, τους γραμματείς, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τους εργαζόμενους στο κόμμα, στα ΜΜΕ του κόμματος και στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς.

Το φλουρί έπεσε στον συντονιστή εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ε., Γιάννη Βουλγαράκη, ο οποίος κέρδισε ένα τριήμερο ταξίδι στη Ρώμη.

«Είδες τι κάνει το Πατριαρχείο», του είπε χαριτολογώντας ο κ. Κασσελάκης, αφού ο κ. Βουλγαράκης τον είχε συνοδεύσει στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΣΥΡΙΖΑΠηγή: CNN GREECE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ