ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και η παρακαταθήκη του στρατηγού Φλώρου

Το σχέδιο του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και η παρακαταθήκη του στρατηγού Φλώρου
Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη. ΓΕΕΘΑ

Η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ενσωμάτωση και αποτελεσματική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και η ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16 Viper και F-35, των πυραυλικών συστημάτων Spike-NLOS και αρκετών άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της προμήθειας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της οποίας ηγείται ο Στρατηγός Δ. Χούπης.

Η κυβέρνηση επί της ουσίας προσπαθεί μέσω της νέας ηγεσίας, να συνεχίσει το δρόμο που άνοιξε ο Στρατηγός Κ. Φλώρος επί της ηγεσίας του οποίου οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές της υποδομές αναβαθμίστηκαν. Άλλωστε ο Στρατηγός Δ. Χούπης, ήταν απο τους κοντινότερους συνεργάτες του τέως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Απο την ημερήσια διαταγή του παραλαμβάνοντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ξεχωρίσαμε την παρακάτω παράγραφο στην οποία συνοψίζεται το σχέδιο του Στρατηγού Δ. Χούπη.

«Οι διαμορφωθείσες γεωπολιτικές εξελίξεις, το γεωστρατηγικό περιβάλλον ρευστότητος, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, η καταλυτική διείσδυση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς διεξαγωγής των επιχειρήσεων, οι αναδυόμενες νέες απειλές με υβριδικά, μη συμβατικά και μη παραδοσιακά χαρακτηριστικά, ενίοτε κάτω από το κατώφλι του πολέμου, επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη και την αξιωματική επιταγή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της Χώρας».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξηγεί ότι οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία αφορούν στη διεύρυνση και ανανέωση της προσέγγισης στην Εθνική Ασφάλεια.

Ο Στρατηγός Δ. Χούπης ως διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας, αλλά και πρώην Διευθυντής του Έ Κλάδου Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ επι ηγεσίας του Στρατηγού Κ. Φλώρου, γνωρίζει απόλυτα τη σημασία της μετεξέλιξης και της αναπροσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ασύμμετρες απειλές ασφάλειας και όπως δηλωσε θα το κάνει πράξη.

Όπως είπε, αυτό επιβάλλει έτι περαιτέρω «την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με διεύρυνση του στρατηγικού ορίζοντα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα, προκειμένου να επικεντρωθούν εμφατικά στην αποτροπή κάθε δυνητικής επιβουλής πρόκλησης και απειλής που αναφύεται στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και αυτών που αναδεικνύονται από την χρήση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου η κυριαρχία και η ταχύτητα διακίνησης της πληροφορίας, επιβάλλει απαρέγκλιτα».

Στιγμιότυπο απο την τελετή παράδοσης - παραλαβής Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σχολή ΕυελπίδωνΓΕΕΘΑ

Η βαριά παρακαταθήκη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Ο Στρατηγός Κ. Φλώρος με πλήθος επισκέψεων στις συμμαχικές μας χώρες, πάντα με την έγκριση και υπο τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προώθησε ενεργά την αμυντική διπλωματία και την ενίσχυση των διμερών, τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας.

Από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα ηνία των Ενόπλων Δυνάμεων έπεσε κατευθείαν στα «βαθιά», αφού ξέσπασε μόλις 4 εβδομάδες μετά η υβριδική επίθεση με τους παράτυπους μετανάστες στον Έβρο, ενώ ακολούθησε το θερμό καλοκαίρι με τo Oruç Reis, όπου οι τουρκικές ενέργειες οδήγησαν τους Στόλους των δύο χωρών να έρθουν αντιμέτωποι στο Αιγάιο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Στρατηγός Κ. Φλώρος με τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και τους Διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού-όλοι άριστοι γνώστες της περιοχής-κατάφεραν να οργανώσουν ένα ισχυρό αμυντικό τείχος και να κρατήσουν τον Έβρο όρθιο, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή.

Επί ημερών του Κ. Φλώρου ο ελληνικός στρατός είχε καταλυτικό ρόλο στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως η πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ωςσυνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους, όπως η πανδημία Covid-19 όπου με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Μετά την οικονομική κρίση που "χτύπησε" και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Στρατηγός Κ. Φλώρος σχεδίασε και επέβλεψε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος απαραίτητων εξοπλισμών.

Παράλληλα, αυτή τη τετραετία προωθήθηκε η διακλαδική συνεργασία ανάμεσα στον Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με στρατηγικούς μας εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες συμμαχικές χώρες, που έρχονταν για ασκήσεις και συνεκπαίδευσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Στρατηγου Κ. Φλώρου και στην αναβάθμιση του ελληνικού στρατιωτικού ρόλου στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι το 2021 το ΓΕΕΘΑ διοργάνωσε τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Δείτε το βίντεο απο την τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σχολή Ευελπίδων:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ