ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις άνω των 4 δισ. ευρώ - Διάλογος Μητσοτάκη με πολίτη που σώθηκε το σπίτι του

Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις άνω των 4 δισ. ευρώ - Διάλογος Μητσοτάκη με πολίτη που σώθηκε το σπίτι του
Ο πρωθυπουργός συζητά με πολίτη που κατάφερε να σώσει το σπίτι του αξιοποιώντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Διάλογο με πολίτη που κατάφερε να σώσει το σπίτι του αξιοποιώντας τις δυνατότητες του εξωδικαστικού μηχανισμού, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγία Παρασκευή, όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί το κέντρο ερευνών «Δημόκριτος».

«Σε έφτιαξε; Έλα να το δείξεις αυτό», προέτρεψε ο πρωθυπουργός τον πολίτη που κρατούσε στα χέρια του τα σχετικά έγγραφα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως πρόκειται «για την καλύτερη απόδειξη ότι ο εξωδικαστικός δουλεύει», με τον πολίτη να συμπληρώνει πως «δουλεύει πολύ καλά».

Ρυθμίστηκαν οφειλές άνω των 4 δισ. ευρώ

Συνολικά 12.025 ρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, για οφειλές φορολογούμενων προς χρηματοδοτικούς φορείς και Δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον απολογισμό του τελευταίου εξαμήνου, κατά μέσο όρο εγκρίνονται 950 ρυθμίσεις κάθε μήνα, ενώ «ανοίγουν» περισσότερες από 3.500 νέες αιτήσεις, σε μηνιαία βάση, από πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν το εργαλείο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Ανάπτυξης, πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν σε αρχικές οφειλές άνω των 4,36 δισ. ευρώ, ενώ σε τροχιά ρύθμισης βρίσκονται οφειλές άνω των 18 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, από την ανάλυση των ρυθμίσεων που δίνονται φαίνεται ότι το 45% των ρυθμίσεων οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς λαμβάνουν κούρεμα άνω του 30%, ενώ για οφειλές προς το Δημόσιο το αντίστοιχο ποσοστό αιτήσεων που λαμβάνει κούρεμα άνω του 30% είναι 33%.

Όπως δείχνει η τελευταία αναφορά προόδου υπάρχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν πολίτες με ύψος οφειλών που κυμαίνεται στο εύρος 50.000 - 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον πρόσφατο νόμο 5072/2023 λαμβάνονται από την Πολιτεία πρόσθετες πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας δικαίου και προστασίας για τους δανειολήπτες με την επιβολή συγκεκριμένων υποχρεώσεων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers).

Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι μηχανισμοί εποπτείας σε ό,τι αφορά την λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καθώς και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στον ίδιο νόμο θεσμοθετήθηκαν και επιπλέον βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέποντας καταρχάς την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή των ρυθμίσεων από τις τράπεζες και το Δημόσιο για τους ευάλωτους. Επιπλέον, αναμένονται σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την βελτίωση του αλγόριθμου που θα επιφέρει ακόμα υψηλότερο κούρεμα (έως 28%), 3% σταθερό επιτόκιο για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις, αλλά και αξιοποίηση του εργαλείου από πρόσωπα που κληρονόμησαν οφειλές προς το Δημόσιο και έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Κατά το τελευταίο έτος, στα μηνιαία στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν σημειωθεί επανειλημμένα νούμερα ρεκόρ σε επιτυχείς ρυθμίσεις, εκκινήσεις αιτήσεων και νέες υποβολές, στοιχεία που αντανακλούν τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου, που αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες και συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση και απομείωση του ιδιωτικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ