ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg screen grab από βίντεο

«Το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε ένα βιώσιμο momentum. Αναπτυσσόμαστε πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα έχουμε πολλές ξένες επενδύσεις», δήλωσε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη μέρα σήμερα, Παρασκευή 19/1 στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

«Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών στην Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε «Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις».

«Είναι εφικτό να συνεχίσουμε να παράγουμε πλεόνασμα με βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει «Να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε του πιο ευάλωτους».

Εξέφρασε σημαντική ανησυχία για την γεωπολιτική κατάσταση, τονίζοντας πως «Είμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Υπάρχει ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μην επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Και εκτιμώ ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα εγκρίνουμε τα 50 δισ. για την Ουκρανία».

Όπως είπε στη συνέχεια, το επόμενο διάστημα συζητηθεί το θέμα της ισότητας του γάμου. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο», εξήγησε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο».

Για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» απάντησε ότι «αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024. Έχουμε πουλήσει και μετοχές από τις τράπεζες μας, θα πουληθεί και ένα σημαντικό μέρος της Τράπεζας Πειραιώς. Αλλά βλέπω και νέες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Αθήνα είναι ένας προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών εισοδημάτων. Αλλά όσα χτίζονται πρέπει να είναι βιώσιμα».

Ειδικά για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε σύντομα νέα για την Τράπεζα Πειραιώς. Πέρυσι η Eurobank ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως και οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα ήταν επιτυχημένες. Θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς».

«Όλα είναι αισιόδοξα για τις ελληνικές τράπεζες χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα», είπε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπισή του.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CNNi και στον δημοσιογράφο Richard Quest, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό λέγοντας πως «Η Ελλάδα διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μίας συγκεκριμένης πολιτικής που είναι γνωστή. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και νομικές οδούς για όσους θέλουν να έρθουν. Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες κι αυτό θέλουμε να κάνουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι «η Ελλάδα το διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δεν ήταν σημαντικό θέμα στις εκλογές μας. Το αντιμετωπίσαμε με σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ