ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Με φαστ τρακ διαδικασίες το νομοσχέδιο - Το παρασκήνιο με Βορίδη

Ομόφυλα ζευγάρια: Με φαστ τρακ διαδικασίες το νομοσχέδιο - Το παρασκήνιο με Βορίδη
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρά τις αντιδράσεις στην γαλάζια παράταξη και την κοινωνία αλλά και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στο υπουργικό, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση σήμερα, Τετάρτη (24/1), με στόχο, στα τέλη της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, να έχει ψηφιστεί.

Η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που επέλεξε να νομοθετήσει με fast track διαδικασίες, προκειμένου να μετριάσει το πολιτικό κόστος.

Χαρακτηριστικοί είναι οι βελούδινοι χειρισμοί που έκανε στην περίπτωση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που έκανε γνωστό πως σκοπεύει να απέχει από την ψηφοφορία. Για τον Μάκη Βορίδη η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

«Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής», πρόσθεταν.

Τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν ότι εάν ο Υπουργός Επικρατείας επιλέξει να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην Κυβέρνηση απέχοντας και όχι καταψηφίζοντας αυτό θα συνεκτιμηθεί από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μην ζητηθεί η παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε περίπου 10-15 λεπτά και φαίνεται να επεσήμανε πως δεν θέλει να δημιουργήσει ζήτημα στην κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανακοίνωσε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Στάση αναμονής για τους υφυπουργούς

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στους υφυπουργούς, τονίζουν ότι «δεν είναι μέλη υπουργικού. Αφήστε να δουμε τι θα πράξουν στη βουλη. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ψηφοφοριας».

Οι θέσεις κορυφαίων υπουργών στο υπουργικό Συμβούλιο

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης διατύπωσαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα:

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι: «Πρέπει να δούμε και τον αντίκτυπο που θα έχει στις άλλες μεγάλες προσπάθειες όπως στην αντιμετώπιση του bullying. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει θετικά».

Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι δήλωσε τη θέση του για αποχή και πρόσθεσε ότι έγινε εκτενής κουβέντα με επιχειρήματα υπέρ και κατά.

Ο Κωστής χατζηδάκης είπε ότι «η αναγνώριση στο γάμο συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα ερχόμαστε και νόμοι ποιοι με κάτι που υφίσταται. Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε: «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση οτι το πρόβλημα και το δίκαιωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών. Πήγε πολύ εξαιρετικά η συζήτηση».

Στο υπουργικό τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άλλωστε είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 και είχε ταχθεί υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια το 2018.

«Η κοινωνική πρόοδος και η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση για όλους και όλες εμάς που πιστεύουμε σε ανοιχτές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες κοινωνίες. Σε κοινωνίες σεβασμού, αλληλεγγύης, προστασίας και πρόνοιας», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Συνολικά μίλησαν 14 υπουργοί.

Οι κ.κ. Σκέρτσος, Ζαχαράκη, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη Χρυσοχοϊδης, Σταϊκούρας, Γεραπετρίτης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκη Κεραμεως, εξέφρασαν όλοι τα επιχειρήματά τους, ενώ ο κ. Βορίδης, αναγνώρισε το άψογο της διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ζήτημα στην κυβέρνηση υπέρ της αποχής.

Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα στην ισοτιμία των πολιτών

Για «σημαντικό βήμα για την ισοτιμία των πολιτών», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

«Αυτό που επιδιώκεται είναι η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων. Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Ισχύει ήδη σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους και δεν έβλαψε την κοινωνική αρμονία. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Σέβομαι απολυτά τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ