ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας η απλή αναλογική

Τσίπρας: Αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας η απλή αναλογική

Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή ημέρα γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων και αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία», εξήγησε.

Όπως τόνισε, «η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά ρήξη με το παρελθόν», ενώ αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», συμπλήρωσε.

«Παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι».

Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Να συνειδητοποιήσουμε πως τελείωσε ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Απο έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση «που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας». Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόθυμος να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δε συμφωνεί, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρατε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή». Υποστήριξε δε ότι «διάφοροι κύκλοι σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές, να παρακινείτε σε διαμαρτυρίες για χάρη των συμφερόντων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ