ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς τους 200 βουλευτές πέρασε ο εκλογικός νόμος

Χωρίς τους 200 βουλευτές πέρασε ο εκλογικός νόμος
EUROKINISSI

Με απλή πλειοψηφία και κάτω από τον πήχη των 200 ψήφων παρά τα διλήμματα που έθεσε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αναθεωρήσουν την στάση τους και να στηρίξουν τον εκλογικό νόμο, «πέρασε» η κυβέρνηση την απλή αναλογική με συνέπεια να ισχύσει στις μεθεπόμενες και όχι στις επόμενες εκλογές, όπως διακαώς επιθυμούσε.

«Ναι» επί της αρχής είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, όχι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, «παρών» το ΚΚΕ. Με τέσσερις γραμμές εμφανίστηκε στην ψηφοφορία το Ποτάμι, καθώς έξι βουλευτές του ψήφισαν «παρών» σε άρθρα του.

Ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αχμέτ Ιλχάν είπαν «παρών» στο άρθρο 1 που δίνει δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες, που θα ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς απαιτούσε απλή πλειοψηφία. «Παρών» στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα είπαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης, ενώ ο Αχμέτ Ιλχάν είπε «παρών» και στο άρθρο 3 για την διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού είπαν «όχι» σε όλα τα άρθρα.

Το άρθρο 1 που αφορά στην ψήφο στους 17άρηδες υπερψηφίστηκε από 180 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 81, ενώ «παρών» είπαν 20 βουλευτές. «Ναι» στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα και το βασικό άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 5) για την εφαρμογή του νόμου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είπαν 179 βουλευτές. Το άρθρο 3 για τη διατήρηση του μπόνους καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ με συνέπεια οι θετικές ψήφοι να ανέλθουν σε 163.

Η Χρυσή Αυγή, όπως είχαν προαναγγείλει οι βουλευτές της, είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ