ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα μέσω δημοψηφισμάτων στις προτάσεις της κυβέρνησης

Ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα μέσω δημοψηφισμάτων στις προτάσεις της κυβέρνησης
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών», που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Την Δευτέρα αντί της Κυριακής που είναι και η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί τελικώς η κυβερνητική εκδήλωση, στην διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η αναθεωρητική διαδικασία είναι ο επόμενος σταθμός της κυβέρνησης Τσίπρα, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, και σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου θα επιδιώξει να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημοκρατίας και του λαϊκού παράγοντα, κάτι που προμηνύει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει στις αποφάσεις του ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται προηγουμένως να κάνει κάποιες συζητήσεις και σε επίπεδο κόμματος για να αμβλύνει τις ενστάσεις που εγείρει η ομάδα των 53 εφόσον αποφασίσει να εισαγάγει την ανάδειξη απευθείας από τον λαό.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών και συγχρόνως ρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου όπως και την δημιουργία θεσμικών αντίβαρων καθώς και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής εξουσίας έναντι της εκτελεστικής.

Ικανοποίηση για την απλή αναλογική

Χθες το βράδυ ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία η απλή αναλογική, εξέλιξη που ικανοποιεί την κυβέρνηση αν και δεν κατάφερε τελικώς να «μεταπείσει» ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να υπερψηφίσουν την πρότασή της. Έτσι, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το μπόνους των 50 εδρών να ισχύει και οι μεθεπόμενες θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική εφόσον φυσικά δεν μεσολαβήσει νέα αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Το Μαξίμου επιδιώκει να είναι ο διαμορφωτής της πολιτικής ατζέντας και γι ‘αυτό την επόμενη εβδομάδα πέραν των πρωτοβουλιών για την αλλαγή του Συντάγματος η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις σε σχέση με αντισταθμιστικά μέτρα για όσους συνταξιούχους δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ.

Βάρος στην κοινωνική πολιτική

Γενικώς το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να ρίξει βάρος στα θέματα κοινωνικής πολιτικής εκτιμώντας ότι τελικώς εκεί θα κριθεί και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεξαρτήτως του ότι τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Εξ αυτού του λόγου η κυβέρνηση ζητεί επιμόνως από τους θεσμούς να της δώσουν χώρο για να ασκεί κοινωνική πολιτική χωρίς να πρέπει κάθε φορά που το Μαξίμου θέλει να λάβει ένα μέτρο ανακούφισης ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων να υφίσταται τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.

Το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώθηκε άλλωστε και στον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ